Schepenen Daan De Veuster (CD&V) en Kris Janssens (N-VA) presenteren de nieuwe milieuvriendelijke kerstverlichting.  

Schepenen Daan De Veuster (CD&V) en Kris Janssens (N-VA) presenteren de nieuwe milieuvriendelijke kerstverlichting.  © RR

130 nieuwe kerstballen en sterren duiken op in straatbeeld: “Elke deelgemeente evenveel sfeer”

Brecht -

Zowel in Brecht-centrum als in deelgemeente Sint-Job zorgt de gemeente vanaf 7 december voor sfeerverlichting tijdens de eindejaarsperiode. Hiervoor heeft de firma Decocity de voorbije dagen 130 nieuwe kerstbollen en kerststerren opgehangen. Deze werken op zonne-energie. Een investering van ruim 27.000 euro.

De voorbije jaren steunde de gemeente de drie Unizo-afdelingen telkens met 3.000 euro bij de aankoop van kerstverlichting. Opzet was om in elke deelgemeente sfeer te creëren met kerst. Vanaf dit jaar gooit het bestuur het over een andere boeg. “Elke deelgemeente pakte dit anders aan. Nu willen we ervoor zorgen dat de drie deelgemeenten over een evenwaardige kerstverlichting beschikken”, verduidelijkt schepen van Openbare Werken en Patrimonium Daan De Veuster (CD&V).

“Er worden ongeveer 130 lichtgevende kerstballen en kerststerren opgehangen, verspreid over de deelgemeenten Sint-Job, Brecht en de gehuchten Overbroek en Klein Veerle. In Sint-Lenaarts nemen we de bestaande feestverlichting over.”

De kerstbollen werken met batterij op zonne-energie en zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet.

De kerstbollen werken met batterij op zonne-energie en zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. © RR

Het bestuur heeft gekozen voor een ecologisch alternatief. “De kerstverlichting is voorzien van batterijen die opgeladen worden via kleine zonnepanelen. Zelfs in de donkerste uren van van de dag is die opbrengst voldoende om te zorgen voor sfeervolle en ingetogen verlichting”, legt schepen van Economie Kris Janssens (N-VA) uit.

“Het grote voordeel van dit systeem is dat de opgewekte energie milieuvriendelijk is. Er moet ook niet in extra elektriciteitsaansluitingen voorzien worden.” De kerstverlichting is ook geprogrammeerd om na Sinterklaas automatisch aan te springen.

Oppositiepartij Open Vld reageert tevreden. “We zijn heel tevreden dat deelgemeente Sint-Job nu ook van de gemeente kerstverlichting krijgt”, stelt raadslid Ilse Van Den Heuvel. “Ik had de vraag gesteld op de raad van oktober omdat verschillende inwoners hierom vroegen.”

 (ella)

.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio