Bij de opening in februari 2015 had het raadslid al kritiek op de huurformule. 

Bij de opening in februari 2015 had het raadslid al kritiek op de huurformule. © DV

Raadslid stelt huur van loods voor academie in vraag: “Beter zelf een initiatief nemen”

Heist-op-den-Berg -

Gemeenteraadslid Jan Baestaens (ETA+) heeft op de gemeenteraad aandacht gevraagd voor de gehuurde loods waar de keramiekafdeling van de Heistse academie in ondergebracht is. Hij zou liever zien dat de gemeente zelf een gebouw koopt of bouwt.

Bert Provoost

Het raadslid uitte al meermaals kritiek op de huurformule en vraagt die nu te herbekijken nu de einddatum stilaan in zicht komt. “De huurovereenkomst eindigt op 31 oktober 2023. Het kost veel om zo’n gebouw te huren. Gezien de huidige rentevoeten lijkt het ons beter om zelf een initiatief te nemen. Daarom vraag ik me af welke pistes bewandeld worden”, stelt Jan Baestaens zich de vraag.

Volgens Baestaens zal de gemeente tegen 2023 op negen jaar tijd 326.000 euro betaald hebben aan huur. Volgens Luc Vleugels is dat een overschatting en is er tot hiertoe maar 153.000 euro betaald.

Jan Baestaens.

Jan Baestaens. © JDW

Schepen van Onderwijs Eric Verbist (CD&V) zegt dat er indertijd een acuut plaatsgebrek was in de academie. “Het gebouw was bedoeld voor 400 leerlingen, maar er waren 1.700 cursisten. De kelders waar de keramiekafdeling in was ondergebracht waren ook niet langer veilig om te gebruiken. Om een sluiting te vermijden hebben we die hal gehuurd bij de Heistse firma VSE”, schetst de schepen de geschiedenis.

“De hal wordt door ons zes op zeven dagen gebruikt. Momenteel zijn er 80 keramisten die er les volgen, plus 25 beeldhouwers, 12 levende modellen en nog een aantal mensen die een combinatie maken. In totaal gaat het om 125 mensen. Dat is meer dan het dubbel van in 2015, wat het succes bewijst. In ons huidige academiegebouw, zelfs met de uitbreiding, was er geen plaats om de keramiekafdeling te huisvesten. We zijn zeer tevreden over de samenwerking en er zijn momenteel geen plannen om daar iets aan te veranderen”, aldus Verbist.

 

 © DV

 

 © DV

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio