Het duo stak de jetski in brand in het Kauwendaalbos. De brandweer doofde het vuur nog, maar toen was het vaartuig al compleet vernield. 

Het duo stak de jetski in brand in het Kauwendaalbos. De brandweer doofde het vuur nog, maar toen was het vaartuig al compleet vernield. ©  rr

Duo staat terecht voor diefstal en brandstichting jetski: “In brand gestoken omdat motor niet werkte”

Sint-Katelijne-Waver, Mechelen -

Twee mannen uit Sint-Katelijne-Waver stonden voor de correctionele rechtbank voor feiten van diefstal, drugsbezit en het in brand steken van een gestolen jetski. Het Openbaar Ministerie eiste 18 maanden cel en een boete van 8.000 euro tegen de twee, temeer omdat ze niet aan hun proefstuk toe waren.

Theo Derkinderen

Op 14 augustus werd in de Kouterdreef in Mechelen een aanhangwagen met jetski gestolen. Korte tijd later werd het vaartuig in brand gestoken in het Kauwendaalbos, op de grens van Sint-Katelijne-Waver met Mechelen. “Een getuige had een witte Nissan met aanhangwagen en jetski erop zien passeren en tien minuten later zien terugrijden, maar dan wel zonder jetski. Ook op beelden van een bewakingscamera werd de witte Nissan opgemerkt. Opvallend was dat het voertuig beschadigd was en ook twee verschillende nummerplaten had”, zette openbaar aanklager Nele Van Looy de feiten uiteen.

“Heel snel kwam T.N. (47) in het vizier omdat hij zo’n auto had”, vertelt Van Looy. “Het voertuig stond voor de deur van zijn woning, zonder nummerplaten. Omdat de wagen gelijkaardige schade vertoonde als op de beelden te zien was, kon de link met de diefstal snel worden gelegd.”

Drugs

De speurders vonden tijdens een huiszoeking ook de aanhangwagen terug waarop de jetski had gestaan en daarnaast troffen ze nog een andere aanhangwagen aan. Die bleek eveneens van diefstal afkomstig te zijn. De keldergarage van het gebouw waar T.N. en medebeklaagde S.S. woonden, bleek ingericht te zijn als plaats om drugs te gebruiken. Bij de huiszoeking vonden de speurders bovendien een hoeveelheid speed. Ook aangetroffen: enkele betonplaten die half augustus waren gestolen in Sint-Katelijne-Waver.

Tegen de twee mannen eiste het Openbaar Ministerie 18 maanden cel en een boete van 8.000 euro. Eén van de mannen had al negen jaar cel gekregen voor drugsfeiten in het buitenland, de andere had in ons land al veertien veroordelingen opgelopen.

Financiële problemen

T.N. ontkende dat de drugs van hem waren. “Ze zijn in zijn woning aangetroffen, maar ze behoorden niet aan hem toe. Zijn vriend S.S. woonde op dat moment ook bij hem”, zei de advocaat van N. “Waarom hij de diefstallen heeft gepleegd? Niet alleen S.S. woonde bij hem in, ook zijn vriendin en kinderen verbleven er. En hij moest het stellen met een werkloosheidsuitkering. Hij zat in de financiële problemen en heeft dan de domme reactie gehad om te gaan stelen.” Over het in brand steken van de jetski zei de man dat hij dat gedaan had omdat de motor ervan niet werkte.

S.S. van zijn kant gaf de meeste feiten toe. “Behalve de betonnen platen die bij de huiszoeking werden aangetroffen. Mijn cliënt ontkent dat hij bij die diefstal betrokken was”, zei advocate Avelien Van der Veken. T.N. vroeg een straf met probatie-uitstel, S.S. drong aan op een werkstraf.

De rechter doet op 13 december uitspraak in het dossier.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio