Ook maandag staan er veel werknemers van Sibelco voor de poort van het bedrijf. 

Ook maandag staan er veel werknemers van Sibelco voor de poort van het bedrijf. © Tommy Maes

Staking bij Sibelco duurt nog verder: “Voorlopig hebben we nog niets gehoord van de internationale directie”

Dessel, Lommel, Maasmechelen -

De staking bij zandwinningsbedrijf Sibelco in Dessel, Lommel en Maasmechelen gaat ook maandag voort. De werknemers legden donderdag spontaan het werk neer nadat bekend was geraakt dat er in België 24 jobs verdwijnen, onder meer in afdelingen waar de werkdruk nu al hoog ligt.

Ook maandag staan bij Sibelco in Dessel veel werknemers bij het stakingspiket voor de poort van het bedrijf. Sinds donderdag is er een staking aan de gang uit protest tegen de afvloeiingen bij de Belgische vestigingen van het zandwinningsbedrijf. Oorspronkelijk zouden er vijftien FTE’s (fulltime-equivalent) bij Sibelco België verdwijnen, maar in de recentste Europese aankondiging is nu sprake van 24 jobs.

“Dat lijkt weinig als er bij Sibelco wereldwijd zeshonderd banen worden geschrapt, maar de afvloeiingen hebben wel een veel grotere impact op de Belgische vestigingen dan eerder was verwacht”, zeggen vakbondssecretarissen Wim Verreyt (ABVV), Christophe Van Audenhove (ACLVB) en Cis Sterkens (ACV).

“In de lente was er al sociale onrust over de bezettingsproblemen en een te hoge werkdruk. Toen hebben we met de directie duidelijke afspraken gemaakt om de bezetting opnieuw te verhogen. Daarvoor werden 27 vacatures uitgeschreven en een groot deel daarvan is intussen ingevuld. Daarom sloeg het nieuws dat er nu opnieuw jobs moeten verdwijnen, hier in als een bom. Vooral omdat ook afdelingen worden getroffen die dus al kampten met een lage bezetting.”

De staking is al sinds donderdag aan de gang.

De staking is al sinds donderdag aan de gang. © Tommy Maes

Nadat de werknemers donderdag een toelichting hadden gekregen over de herstructureringsplannen, legden ze spontaan het werk neer. Dat was niet alleen het geval in Dessel, maar ook in de vestiging in Lommel. Ondertussen wordt er ook in de vestiging in Maasmechelen gestaakt. “De stakingsbereidheid is groot op alle geledingen binnen het bedrijf. Bij arbeiders, bedienden en kaderleden”, zeggen Verreyt, Van Audenhove en Sterkens.

“Zo heeft de klantendienst vorige week alle klanten en leveranciers op de hoogte gebracht van de staking zodat we weinig vrachtwagens aan de poort moeten tegenhouden, op enkele buitenlandse vrachtwagens na. We zijn bereid om met de directie te onderhandelen, maar daarvoor willen we dat voorlopig de afvloeiingen van de tafel worden geveegd. Dat hebben we niet alleen laten weten aan de lokale directie in Dessel, maar ook aan de Europese directeur. Voorlopig hebben we nog niets gehoord van de internationale directie. Momenteel zitten we in een patstelling.”

Daniël Smeets.

Daniël Smeets. © Tommy Maes

De werknemers hopen dat er een oplossing uit de bus komt, maar houden voet bij stuk. “We zijn het beu”, zegt werknemer en vakbondsafgevaardigde voor ABVV Daniël Smeets. “De afgelopen maanden zijn er allerhande afspraken gemaakt om de werkomstandigheden te verbeteren en vervolgens worden er beslissingen genomen die daar haaks op staan. Als je weet dat er bij het personeel het water aan de lippen staat, dan is het logisch dat niemand dat pikt.”

(Tommy Maes )

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio