Peter Kempenaers en de leden van Caerde dragen het fotoboek op aan voorzitter Mon Van den Broeck, die eind januari 2020 overleed. 

Peter Kempenaers en de leden van Caerde dragen het fotoboek op aan voorzitter Mon Van den Broeck, die eind januari 2020 overleed. © Marc Wouters (W&F)

Honderden foto‘s vertellen geschiedenis van 35 jaar kunstkring Caerde

SINT-MARIABURG -

Sint-Mariaburg (Ekeren-Brasschaat) is altijd een plek geweest waar kunstenaars zich thuis voelden. De lijst van schilders, dichters, schrijvers en musici is lang. Een aantal onder hen is lid van de Mariaburgse kunstkring Caerd, waarover Peter Kempenaers naar aanleiding van de 35ste verjaardag een fotoboek heeft samengesteld.

In 2016 ontwierp Mon Van den Broeck de drie trofeeën voor de Cultuurprijs in Ekeren.

In 2016 ontwierp Mon Van den Broeck de drie trofeeën voor de Cultuurprijs in Ekeren. © Marc Wouters

In het heemkundig werk ‘Metamorfose’, dat werd uitgegeven in 1997 door de Wijkwerking Mariaburg, vinden we heel wat namen terug die bij oudere lezers een belletjes zullen doen rinkelen. Televisiemaker Wies Andersen, actrices Ivonne Lex en Dora van der Groen, acteurs Anton Peters en Luc Philips en zangeres Jetty Gitari woonden allen in Sint-Mariaburg of onderhielden nauwe contacten met de wijk.

Meer dan 20 kunstenaars maakten op 21 november 1986 deel uit van kunstkring Caerde.

Meer dan 20 kunstenaars maakten op 21 november 1986 deel uit van kunstkring Caerde. © Marc Wouters

André De Nys had in september 1985 net zijn opleiding aan de kunstacademie van Kapellen achter de rug. “En daar sta je dan zo fier als een gieter met een eerste dozijn schilderijen onder de arm”, vertelt André in het boek. ”Mijn enthousiaste publiek bestond uit mijn huisgenoten en enkele vrienden. Maar mijn werk mocht gerust wel eens aan een breder publiek worden getoond.”

De Nys zocht contact met beeldhouwer en dorpsgenoot Peter Kempenaers. Die had een cyclus Toegepaste Grafiek gevolgd bij Frans Bellens aan de academie Sint-Michiel in Brasschaat. ”Zouden we niet een keer met enkele Mariaburgse vrienden een tentoonstelling houden”, suggereerde André. 

30 jaar kunstkring Caerde in beeld en woord.

30 jaar kunstkring Caerde in beeld en woord. © Marc Wouters

Peter was snel overtuigd. Na een eerste oproep meldden zich acht kunstenaars. Op 18 december 1985 was Kunstkring Caerde een feit. “Caerde verwijst naar een stekelige distel die vroeger hier in de streek groeide. Het is een prachtige weerbarstige en stekelige tweejaarlijkse plant. Zo wilden we ook worden”, schrijft Peter.

Een jaar later werd Luc Hendrickx voorzitter. Hij zou die functie tien jaar waarnemen. De eerste tentoonstelling van Caerde in 1986 kaderde in het 75-jarig bestaan van het kerkgebouw in Sint-Mariaburg. ”Die groepstentoonstelling kende dankzij de hulp van de kerkfabriek een groot succes”, herinnert Kempenaers zich nog.

De eindredactie selecteerde honderden foto‘s. Zeven kunstenaars schreven mee aan het lijvige boek.

De eindredactie selecteerde honderden foto‘s. Zeven kunstenaars schreven mee aan het lijvige boek. © Marc Wouters

De samenstelling van het fotoboek kostte vele uren arbeid. “Gelukkig konden we heel wat fotomateriaal en krantenknipsels terugvinden in het archief van het Heemkundige Documentatiecentrum. En bij de leden werden uit dozen en albums vergeten foto‘s bovengehaald”, vertelt Peter. Uiteindelijk hebben we enkele honderden foto’s geselecteerd. Zeven kunstenaars leverden teksten. Liliane Denayer, Leo Hullebusch, Nancy Van de Perre en Peter Kempenaers verzorgden de eindredactie. Het fotoboek (20 euro) is alleen te verkrijgen bij leden van Caerde of via het onderstaande mailadres van Peter Kempenaers. (mawo )

peke@primusnet.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio