De man die de ripdeal aan het station pleegde was een jongeman van 15 jaar. Hij werd door de jeugdrechter in een instelling geplaatst. 

De man die de ripdeal aan het station pleegde was een jongeman van 15 jaar. Hij werd door de jeugdrechter in een instelling geplaatst. © BELGA

Trio is slachtoffer van ripdeal: “Eén van hen was superverslaafd, hij gebruikte 100 gram cannabis per week”

Heist-op-den-Berg -

Twee mannen en een vrouw uit Heist-op-den-Berg stonden maandag voor de correctionele rechtbank voor de handel en het bezit van cannabis. Opvallend: de zaak ging aan het rollen toen de drie het slachtoffer werden van een ripdeal aan het station van Heist. Een minderjarige kon er toen met 100 gram cannabis vandoorgaan, maar werd op de trein geklist.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich op 15 oktober van vorig jaar af. Toen zakten K.D., Y.G. en A.T. af naar het station van Heist-op-den-Berg. Daar hadden ze aan afspraak met een klant. Die was via Snapchat met hen in contact gekomen en had 100 gram cannabis besteld. “Maar de verkoop van de drugs draaide uit op een ripdeal. De klant ging lopen met de drugs, zonder te betalen. Toen het gezelschap de achtervolging inzette en zelfs om hulp riep, haalde de dief een groot keukenmes boven om de achtervolgers een halt toe te roepen”, zei openbaar aanklager Nele Van Looy. “Daarop liep de man over de sporen en sprong hij op een trein. Net op dat ogenblik waren er enkele mensen van de spoorwegpolitie aanwezig. Zij sloten de trein af en konden de dader van de ripdeal klissen.”

Die dader bleek een 15-jarige uit de regio van Leuven te zijn. Hij werd door de jeugdrechter in een instelling geplaatst. De drie die hem de drugs wilden verkopen werden opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie was vooral K.D. de leidende figuur achter de verkoop. Hij had de cannabis uit zijn kluis genomen en was met de twee anderen naar het station gereden. Y.G. was de man die klanten aanbracht en zelf ook dealde. A.T. tenslotte stond terecht omdat ze als chauffeur fungeerde.

Tegen K.D. werd twee jaar cel en een boete van 8.000 euro geëist. De man was in het verleden al vijf keer correctioneel veroordeeld, waarvan drie keer voor drugsfeiten. Tegen Y.G. eiste de aanklager 18 maanden cel en een boete van 8.000 euro en tegen A.T. een werkstraf van 80 uur.

Afgekickt

Advocaat Boris Reynaerts stond K.D. bij en die ontkende dat zijn cliënt wist dat de zogezegde koper nog minderjarig was. “Hij droeg een mondmasker en had een kap over zijn hoofd. Bovendien was de man groter dan mijn cliënt. Hij kon echt niet inschatten hoe oud de afnemer was”, vertelde de strafpleiter. “Mijn cliënt was destijds zelf superverslaafd. Hij gebruikte 100 gram cannabis per week. Hij was dag in, dag uit stoned. Maar sindsdien is hij wel in behandeling gegaan. Hij liet zich opnemen en is nu volledig afgekickt. Hij heeft ook geen contact meer met het drugsmilieu.”

De verdediging vroeg om K. te veroordelen tot een voorwaardelijke straf. Advocate Barbara De Boeck, die A.T. bijstond, vroeg om haar cliënte een opschorting op te leggen. “Zij bestuurde de auto. Maar niemand had haar verteld wat ze precies aan het station gingen doen.”

Y.G. liet verstek gaan. Uitspraak is er op 20 december.MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio