Gemiddeld om de anderhalve week wordt bij Arkana een kant-en-klaar huis afgeleverd. 

Gemiddeld om de anderhalve week wordt bij Arkana een kant-en-klaar huis afgeleverd. © EMA

Pionier houtskeletbouw overtuigt nu ook “Belg met baksteen in maag”

ARENDONK -

“Toen wij destijds begonnen, stond houtskeletbouw hier in België nog in zijn kinderschoenen. Vandaag maakt deze bouwmethode al 15% van de markt uit”, zegt Davy Proost (42) van bouwbedrijf Arkana in Arendonk, een van de pioniers van de houtskeletbouw in de Kempen. Het bedrijf bestaat vandaag 20 jaar.

Eddy Meulemans

Ondanks corona beleeft bouwbedrijf Arkana in de Hoge Mauw in Arendonk zijn drukste dagen sinds de oprichting in 2001. “Ons orderboek is al gevuld tot in het najaar van 2022”, zegt gedelegeerd bestuurder Davy Proost.

Isolatie en ventilatie

Gedelegeerd bestuurder Davy Proost.

Gedelegeerd bestuurder Davy Proost. © RR

De corebusiness van Arkana is al twintig jaar dezelfde: houtskeletbouw all-in, tot en met de sleutel op de deur. “Wij zijn destijds ontstaan uit het vroegere bouwbedrijf Plafittco, dat zich al in de jaren zeventig specialiseerde in houtskeletbouw. In die tijd was deze bouwtechniek al algemeen verspreid in Scandinavië, maar hier heeft het veel langer geduurd. Je weet: de Belg heeft traditioneel een baksteen in de maag. De moderne woningbouw vereist absolute isolatie en ventilatie. Houtskeletbouw is daarvoor ideaal. Ook wij Belgen geraken daar meer en meer van overtuigd. Stilaan is het de norm aan het worden.”

Arkana is vandaag een middelgrote bouwonderneming met 35 arbeiders en bedienden. Het bedrijf maakt deel uit van de grote Bouwgroep B&R in Arendonk en bouwt gemiddeld dertig BEN-huizen per jaar. De afkorting staat voor bijna energieneutraal. Gemiddeld om de anderhalve week wordt bij Arkana een kant-en-klare woning afgeleverd. “Wie onze klanten zijn? Meer dan de helft van ons cliënteel zijn welgestelde tweeverdieners uit de IT-sector of vrije beroepen: mensen die oog hebben voor detail en kwaliteit.”

De actieradius van Arkana strekt zich uit tot de ruime regio rond Arendonk. “Maximaal een uur rijden vanuit Arendonk. Dat is de regel die we onszelf opleggen”, zegt bestuurder Davy Proost. “Dat betekent dat we woningen bouwen voor gezinnen in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en Noord-Brabant in Nederland. Of anders gezegd: tot in Hasselt, Leuven, Essen en Eindhoven.”

Totaalbegeleiding

Waarin Arkana zich onderscheidt van andere bouwondernemingen? “Bovenop onze jarenlange ervaring in houtskeletbouw bieden wij onze klanten een totaalbegeleiding doorheen het volledige bouwtraject”, zegt de Arendonkse bouwondernemer. “En dat mag je heel ruim zien, in sommige gevallen zelfs vanaf de keuze van de bouwgrond tot en met het laatste likje verf of de aanleg van de tuin met een zwembad en een poolhouse. Ik maak er ook een punt van om zelf elke klant persoonlijk te ontvangen.”

De bedrijfsnaam Arkana is een samentrekking van ‘ark’, symbool van veiligheid en geborgenheid, en ‘kana’, een letterlijke vertaling van ‘huis’. “Wij bouwen huizen waarin de mensen zich veilig en geborgen voelen”, zegt de Arkana-bestuurder.

Bedrijfsfiche

Arkana

Hoofdzetel: Hoge Mauw 1510 in Arendonk

Opgericht op 28 november 2001

Aantal medewerkers: 35

Jaaromzet: 12 miljoen euro

Website: www.arkana.be

Arkana kan rekenen op een compleet bouwteam van vakmannen, van metselaars tot monteurs.

Arkana kan rekenen op een compleet bouwteam van vakmannen, van metselaars tot monteurs. © RR

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio