Zara opende dit voorjaar een grotere winkel in Wijnegem Shopping Center, de winkel in Mechelen is vrijdag gesloten. 

Zara opende dit voorjaar een grotere winkel in Wijnegem Shopping Center, de winkel in Mechelen is vrijdag gesloten. © Jan Auman

Zara sluit winkel in Mechelen op Black Friday: “Jammer, maar er zijn ook ruim twintig zaken bijgekomen”

Mechelen -

Uitgerekend op Black Friday heeft de Spaanse kledingketen Zara zijn winkel op de Bruul in Mechelen gesloten. “Jammer, maar er zijn ook ruim twintig handels- en horecazaken bijgekomen”, reageert Geert Milis, voorzitter van handelsvereniging Mechelen MeeMaken.

Sven Van Haezendonck

Het gerucht dat Zara zijn Mechelse vestiging wilde sluiten, deed al maanden de ronde. Maar Inditex, de groep waartoe Zara behoort, weigerde elke commentaar. Ook zondagavond wilde de textielgroep niet reageren op de sluiting. Ze wilde ze zelfs niet bevestigen. “Dat is onze policy”, zegt Anne-Marie Mengé, PR- en communicatiemanager bij Inditex.

Die politiek is ook inzetten op grotere winkels met een ruimer aanbod en de kleinere sluiten. In mei dit jaar breidde Zara bijvoorbeeld zijn winkel in Wijnegem Shopping Center nog uit en maakte er een flagshipstore van. In Mechelen valt het doek en staat een statig pand in de Bruul voorlopig leeg.

Aantrekkelijkheid winkelkern

“We betreuren de sluiting, maar de beslissing heeft niets met de aantrekkelijkheid van onze winkelkern te maken. Het gaat om de strategie van een internationale groep die alleen nog echt grote winkels overhoudt”, reageert Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

LEES OOK: Mechelse winkeliers organiseren zes koopzondagen

Handelsvereniging Mechelen MeeMaken ziet ook een positieve tendens in het centrum. “Ondanks de moeilijke periode die we als gevolg van de coronapandemie doormaken, zijn er meer dan twintig handels- en horecazaken bijgekomen”, zegt Geert Milis. Voorbeelden van ketens zijn Dille & Kamille, Bang & Olufsen en kledingzaak Wear op de IJzerenleen.

LEES OOK:

De nieuwe winkel van Dille & Kamille op de IJzerenleen. 

De nieuwe winkel van Dille & Kamille op de IJzerenleen. © Dirk Vertommen

Lokale middenstanders

In heel wat gevallen gaat het om zaken van Mechelse middenstanders. Zo is er ACE. in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, Studio Me in de Guldenstraat dat een permanente winkel opende en Sisera in de Graaf van Egmonstraat dat uitbreidde. De buren van Cassari openden met Atelier Muno een tweede winkel voor maatwerk. De bekende Mechelse kledingzaak Alibi in de Vleeshouwersstraat is in april meer dan dubbel zo groot geworden.

LEES OOK: Margaux (25) opent hippe herenmodezaak ACE.

LEES OOK: Cassari opent nieuwe winkel voor kleding op maat

Het aantal nieuwe horecazaken dat de voorbije maanden de deuren opende, is amper bij te houden. Recent waren er bijvoorbeeld wijnbar The Neck en restaurant Graspoort in de Begijnenstraat. Dat laatste werd overgenomen door jonge ondernemers. Pizzeria Marcello in de Borzestraat breidde uit met een tweede pand en opende een ‘pastaria’.

De handelsvereniging is er ook van overtuigd dat de leegstaande winkel van Zara vrij snel een nieuwe invulling krijgt. “Er lopen al gesprekken”, zegt Milis.

LEES OOK: The Neck is eerste Mechelse wijnbar met gesloten deur

LEES OOK: Nieuwe uitbaters Graspoort zetten boom als eyecatcher

LEES OOK: Pizzeria Marcello breidt jaar na opening uit met pastaria:

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio