©  BELGA

Sam Van Rossom leidt Belgian Lions naar stunt tegen wereldtopper Servië, WK-droom is springlevend

Wat een stunt van de Belgian Lions in de Mons Arena tegen wereldtopper Servië (FIBA 6). Na een lange inhaalrace leidde uitblinker Sam Van Rossom de Lions naar de winst in de tweede WK-kwalificatiewedstrijd. Meteen een 2 op 2 in het eerst luik van de WK-kwalificatiewedstrijden met ook afgetekende winst donderdag in Slovakije. De deur naar de beslissende WK-kwalificatieronde ligt meteen helemaal open. Van de acht poules van vier gaat de top-3 door naar de beslissende WK-voorronde. Na vijf kwalificaties op een rij voor een EK willen de Belgian Lions zich voor het eerst in de geschiedenis plaatsen voor een WK. Dat gaat in 2023 door in Japan, Indonesië en Filipijnen. “Dat is onze challenge en zou voor mij bij de Lions de kers op de taart zijn,” zei uitblinker Sam Van Rossom die na 3 jaar en op zijn 35ste een schitterende comeback bij de nationale ploeg maakte.

Patrick Ceulemans

Ruim 2.000 toeschouwers, waaronder vele Servische fans, tekenden in de Mons Arena en na het vertoon van het Covid Safe Ticket met mondmasker netjes in de tribunes present. Dat sportevenementen tijdens de coronapandemie veilig kunnen worden georganiseerd werd nogmaals duidelijk.

Via onder meer een bom van Jean-Marc Mwema bleven de Belgian Lions in de studieronde in het zog van Servië: 7-7. De Lions acteerden in het eerste kwart echter steriel, misten tegen de stug verdedigende Serviërs vele driepuntpogingen en na 11-13 evolueerde de score na het eerste kwart naar een 13-21 tussenstand. Vedette en NBA-speler Milos Teodosic en de 2m11 grote Filip Petrusev, Euroleague-speler van Efes Pilsen Istanbul die zaterdag zich bij de selectie van Servië voegde, kwamen schitterend van de bank en hielden Servië na flitsende acties op voorsprong. Vooral Milos Teodosic was weer outstanding en strooide weer met enkele fantastische assists. De Belgian Lions leden tegen de strakke Servische defense balverliezen, kwamen ook moeilijk tot scoren en dat maakte dat Servië met ook Aleksa Aramovic na 18-27 de rust introk met een 29-41 bonus.

De start van het derde kwart was wel voor de Belgian Lions. Sam Van Rossom nam zijn team op sleeptouw en na een 9-0 tussenspurt was de aansluiting bij 41-43 een feit. Milos Teodosic toverde nog enkele knappe scores en assists uit de mouwen en Servië liep na 44-49 opnieuw weg naar 49-61 en 54-63 na drie kwarts.

De Belgian Lions hingen in de touwen en in het begin van het vierde kwart ging letterlijk en figuurlijk het licht dan ook nog eens uit in de Mons Arena. De wedstrijd lag tien minuten stil en kon gelukkig toch hervatten. De Belgian Lions tankten echter energie en pakten met een geweldige remonte uit. Ismael Bako zette met twee dunks de Mons Arena in vuur en vlam, Sam Van Rossom maakte tempo en scoorde en na 58-65 was bij 64-65 de aansluiting een feit. Jean-Marc Mwema scoorde vijf punten op een rij, waaronder een bom, en bracht de Lions bij 69-67 voor de tweede keer in money-time op voorsprong. Servië was van slag en Sam Van Rossom dropte op 18 seconden van het einde de bom van 72-69. Milos Teodesic leed op 12 seconden van het einde balverlies en Sam Van Rossom legde met een vrijworp de Belgische zege na een wervelde comeback vast.

België-Servië 73-69

Kwarts: 13-21, 16-20, 25-22, 19-6

Vastgoed

Jobs in de regio