De Strokapel is elke dag open voor bezoekers. 

De Strokapel is elke dag open voor bezoekers. © BELGA

Strokapel sleept Erfgoedprijs 2021 in de wacht

Ramsel -

De Strokapel in Ramsel (Herselt) is laureaat van de provinciale Erfgoedprijs 2021, een prijs waar een bedrag van 5.000 euro aan vasthangt. “We willen de Strokapel openstellen voor zo veel mogelijk bezoekers”, zegt Julien Milis van de kerkfabriek Sint-Hubertus.

Ilse Van Thielen

‘De beschermde 17de-eeuwse Strokapel werd volledig gerestaureerd. De kapel behoudt haar religieuze functie, maar zet tegelijk ook letterlijk de deuren open voor erfgoedtoerisme en cultureel medegebruik.’ Die lovende woorden kreeg de Strokapel van de Erfgoedprijs-jury. “We zijn heel blij met de prijs”, zegt Milis. “We hebben al heel veel kosten gedaan en willen de kapel nu ook openstellen voor iedereen. En dat in de ruimste zin.” Daarmee doelt hij op de deuren, het alarm en zelfs de muziek die elektronisch gelinkt zijn. Zo begint de muziek bijvoorbeeld te spelen wanneer er iemand de Strokapel binnenkomt. “De kapel is door dit systeem doorlopend open tussen 10 en 16u in de winter, en tot 17u in de zomer. We merken dat er heel wat volk naar de kapel komt. De laatste twee maanden zijn hier maar liefst 22 kinderen gedoopt. We hebben ook al een huwelijk gehad en een begrafenis.”

Socioculturele activiteiten

Naast de christelijke gebeurtenissen vinden er ook socioculturele activiteiten plaats. “We hebben al een tentoonstelling gehad over de geschiedenis van de Strokapel, maar ook de Herseltse kunstenaars hebben hier al tentoongesteld. We willen hier in de toekomst nog meer activiteiten organiseren. We wisten voor aanvang van de restauratie al dat we veel meer wilden doen dan alleen maar de kapel restaureren.”

In augustus van dit jaar vond er in de Strokapel nog een tentoonstelling plaats.

In augustus van dit jaar vond er in de Strokapel nog een tentoonstelling plaats. © Ilse Van Thielen

Kaarsenkapel

De 5.000 euro die vasthangt aan de Erfgoedprijs 2021 komt goed van pas voor de aankleding van de buitenomgeving. “Er komt nog een kaarsenkapel”, legt schepen van Erfgoed Pieter-Jan Parrein (N-VA) uit. “We willen ook een klein gebouw voorzien met een toilet en een bergruimte.” Volgens Parrein haalde de Strokapel de prijs binnen omdat het project gedragen wordt door heel veel vrijwilligers. “Extra erkenning is altijd leuk. Het is een mooi project voor de hele gemeenschap”, besluit hij.

Van de vijf geselecteerden ging de hoofdprijs van 10.000 euro naar Maritiem Patrimonium uit Antwerpen.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio