©  Jan Van der Perre

Bezoekmaatregelen in gevangenissen opnieuw verstrengd door coronacrisis

Door de slechte coronacijfers worden de bezoekmaatregelen in alle Belgische gevangenissen weer verstrengd. Het Gevangeniswezen beseft dat de nieuwe regels moeilijk liggen, maar stelt dat ze nodig zijn om het coronavirus zo goed mogelijk uit de gevangenissen te weren.

Vanaf dinsdag wordt het aantal bezoekers per gedetineerde en per bezoekmoment beperkt tot een volwassene, eventueel vergezeld van een kind jonger dan 16 jaar. Er geldt ook een mondmaskerplicht voor alle gedetineerden, bezoekers en personeel. Eten of drinken tijdens het tafelbezoek is voorlopig verboden. De maatregelen worden opnieuw geëvalueerd na het volgende Overlegcomité op 15 december.

“We zijn ons ervan bewust dat de nieuwe regels rond het aantal bezoekers moeilijk zullen liggen bij de gedetineerden en hun bezoekers”, vertelt woordvoerder Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. “Die beslissing was echter nodig om het totaal aantal personen in de gemeenschappelijke bezoekruimte te kunnen beperken zonder te moeten inboeten op het aantal bezoekmomenten per gedetineerde.”

Het Gevangeniswezen vraagt aan alle gevangenissen ook om de regels rond handhygiëne en verluchting zo strikt mogelijk toe te passen. De nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat het coronavirus zo goed mogelijk uit de gevangenissen te weren. Een deel van de vrouwenafdeling van de gevangenis van Brugge zit preventief in lockdown door een mogelijke uitbraak, eerder deze maand ging ook Leuven Centraal een tijd in lockdown.

In de eerste vaccinatiecampagne kregen 7.472 gedetineerden een eerste dosis en 6.731 personen een tweede prik. Een aantal had intussen de gevangenis verlaten en moest hun tweede prik buiten de gevangenismuren halen. Sinds begin augustus kregen 1.466 gedetineerden een eerste of tweede prik toegediend. Achttien gedetineerden van de ouderenafdeling in Merksplas kregen zelfs al een boosterprik. “Het aantal is vergelijkbaar met de situatie in de vrije samenleving”, zegt het Gevangeniswezen.

 jtp, sare

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio