©  Joris Herregods

Diamantmuseum Diva verhuist (tijdelijk) naar Grote Markt

Antwerpen -

De tentoonstellingszalen van diamantmuseum Diva op de Suikerrui, worden in maart volgend jaar gesloten voor renovatiewerken. In afwachting van de heropening op 8 december 2022, verhuist de collectie naar een tijdelijke exporuimte op de Grote Markt. De leeszaal, de tuin, ateliers en workshops blijven wel toegankelijk tijdens de werkzaamheden.

Jan Stassijns

In Diva, het museum voor diamant, juwelen en zilve,r staan volgend jaar ingrijpende renovatiewerken te gebeuren. De daken worden gerenoveerd, conform de Vlaamse regelgeving, de gevel wordt gerestaureerd en ook het buitenschrijnwerk wordt aangepakt. “De glas-in-loodramen, die dateren van 1671, vertonen tekenen van metaalmoeheid en moeten dus ook worden gerestaureerd”, legt Eva Olde Monnikhof uit, directeur van Diva. “Daarnaast gaan we onze collectie-opstelling veranderen. Dat hoort zo na vijf jaar.”

 

 ©  Joris Herregods

Verhuizing naar Grote Markt

Als gevolg van de renovatiewerken zullen de tentoonstellingsruimtes vanaf eind maart niet meer toegankelijk zijn voor het publiek. Maar er wordt wel een alternatief voorzien. Zo zal de collectie tijdelijk tentoongesteld worden op de Grote Markt. De exacte locatie is voorlopig nog niet bekend. “Er liggen twee mooie mogelijkheden op tafel”, zegt Nabilla Ait Daoud (N-VA), Antwerps schepen van Cultuur. “Binnenkort hakken we de knoop door, maar het zal sowieso om een knappe locatie gaan. De beleving zal er anders zijn dan in Diva, maar zeker niet minder.”

De werkzaamheden hebben dus alleen een impact op de tentoonstellingsruimtes. Bezoekers kunnen nog altijd terecht in de bibliotheek. Ook de workshops in het Diva-atelier gaan gewoon door. En ook het artist-in-residence programma van het museum, waarbij zilver- en goudsmeden voor een periode gebruik kunnen maken van het atelier, zal geen hinder van de werken ondervinden. “Het museum gaat dus niet volledig dicht”, benadrukt Olde Monnikhof.

Op woensdag 8 december heropenen de tentoonstellingszalen in een nieuw jasje en zal er ook een nieuwe exporuimte in gebruik worden genomen.

Vorige week raakt bekend dat het ModeMuseum vanaf januari voor acht maanden de deuren moet sluiten door problemen met de klimaatregeling. Een streep door de rekening voor het MoMu, dat nog maar net was heropend na een grondige renovatie van drie jaar. “Een heel spijtige zaak”, zegt schepen Ait Daoud. “Daar zijn we op onvoorziene omstandigheden gestoten, maar de werken in Diva staan al veel langer gepland. De renovatie wordt volledig gefinancierd met Vlaamse subsidies.”

Eva Olde Monnikhof uit, directeur van Diva in één van de tentoonstellingsruimtes. Tot en met 9 januari 2022 loopt er nog een mini-tentoonstelling met zeven juwelen van de Chinese juwelenontwerper Wallace Chan  

Eva Olde Monnikhof uit, directeur van Diva in één van de tentoonstellingsruimtes. Tot en met 9 januari 2022 loopt er nog een mini-tentoonstelling met zeven juwelen van de Chinese juwelenontwerper Wallace Chan  ©  Joris Herregods

De Chinese juwelenontwerper Wallace Chan met Eva Olde Monnikhof uit, directeur van Diva   

De Chinese juwelenontwerper Wallace Chan met Eva Olde Monnikhof uit, directeur van Diva  ©  Joris Herregods

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio