©  BELGA

Eli Iserbyt wint beklijvend modderduel met Toon Aerts in wereldbekermanche in Besançon

Eli Iserbyt heeft de Wereldbekermanche in het Franse Besançon gewonnen. De West-Vlaming won een beklijvend duel met Toon Aerts op het modderparcours. Iserbyt verstevigt zijn positie als leider in de Wereldbeker. De rest volgde op anderhalve minuut: de jonge Pim Ronhaar werd straf derde.

Laurens Van Heuverswijn

Eli Iserbyt ging als leider van start in de Franse stad, waar de modder het parcours beheerste. Al snel bleek dat de wedstrijd een duel zou worden tussen de mannen in vorm in veldritland: Iserbyt en Toon Aerts. De tegenstand werd al in de eerste (grote) ronde op ruim een halve minuut gezet. Verrassend genoeg heette de eerste achtervolger beloftenwereldkampioen Pim Ronhaar.

De jonge Nederlander kreeg even later het gezelschap van Michael Vanthourenhout, die hersteld was na zijn verkoudheid. Vooraan gaven Aerts en Iserbyt elkaar geen duimbreed toe. Op elke tallud en op elke schuine strook probeerden ze elkaar de duvel aan te doen, maar het lukte maar niet voor de twee leiders om de ander los te gooien.

 

 ©  BELGA

Slipper

Aerts wilde af van zijn concurrent op de rechte stroken, maar die was telkens de betere op de opkantjes en weerstond zo aan de druk van de lange kerel uit Rijkevorsel. Pas in de voorlaatste ronde kon de ijzersterke Aerts enkele keren afstand nemen van Iserbyt, maar de West-Vlaming vocht als een pitbull terug. Aerts schoof weg op een dalende modderige strook, Iserbyt passeerde hem en Aerts probeerde zijn concurrent nog lichtjes te hinderen. Iserbyt geraakte net weg en nam voorsprong op weg naar de laatste ronde.

De wereldbekerleider nam acht seconden, maar Aerts gaf niet toe en deed de kloof slinken. Tot hij weer slipte aan een paaltje en opnieuw enkele seconden moest toegeven. Iserbyt ging zelf onderuit op een opkantje, waarna de ketting eraf ging en de laatste hectometers toch nog spannend werden. Iserbyt haalde het toch nog, na een spannend duel met zijn eeuwige concurrent van dit seizoen. Aerts werd ontgoocheld tweede, de jonge Ronhaar derde.

LEES OOK. Team Eli: dit zijn de stille krachten achter het succes van Eli Iserbyt

Top tien:

  1. Eli Iserbyt
  2. Toon Aerts
  3. Pim Ronhaar (Ned)
  4. Michael Vanthourenhout
  5. Corné van Kessel (Ned)
  6. Niels Vandeputte
  7. Tom Meeusen
  8. Toon Vandebosch
  9. Marcel Meisen (Dui)
  10. Laurens Sweeck
 

 ©  BELGA

“Ik liet Toon zijn ding doen”

Iserbyt moest zaterdag in Kortrijk nog het onderspit delven tegen Toon Aerts, zondag draaide hij de rollen om en won hij na een spannende strijd. “Ik voelde al snel dat het een heel lastige wedstrijd zou worden”, verklaarde hij in het flashinterview. “Eigenlijk liet ik Toon een beetje zijn ding doen onderweg. We hebben een andere koerstactiek. Hij rijdt de hele tijd een heel hoog tempo, ik moet het meer van tempoversnellingen hebben.”

In de voorlaatste ronde maakte Aerts dan eindelijk het verschil. “Toen hij die demarrage plaatste, moest ik even passen. Maar ik nam daarna redelijk wat risico om terug te keren en kwam heel dicht. Toen hij dan die schuiver maakte, wist ik dat het beste er wellicht af was bij hem en was het aan mij om het af te maken.”

Aerts kwam ten val en toen hij daarna opnieuw recht probeerde te komen, leek hij Iserbyt met een beenveeg bijna onderuit te halen. De West-Vlaming bleef overeind. “Gelukkig kon ik dat nog ontwijken en reed ik ‘schoon’ over zijn been. Hopelijk heeft hij er geen last van, maar ik denk niet dat hij het expres deed. Het was op een moeilijk deel van het parcours”, lachte Iserbyt, die weinig woorden vuil maakte aan het kleine incident. “Ik reed weg en in de slotronde schoof ik op het eind weliswaar nog even achteruit, maar ik panikeerde niet. Ik had nog een mooie voorsprong en eenmaal boven op die helling wist ik dat de buit binnen was. Dit is een mooie zege. Ik had een goede dag, Toon ook en het was een mooie strijd op een leuk parcours en met een fijn publiek.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio