Voor de buitenwereld is Chris (Danny Timmermans) een charmante lieve man, maar er is meer aan de hand. © VRT

Nieuw personage in ‘Thuis’: Danny Timmermans uit Lier vertolkt slechterik Chris Geerinckx

Lier -

Chris Geerinckx is de nieuwste aanwinst in de Eén-serie Thuis. Of beter gezegd acteur Danny Timmermans (53). Die nodigt ons prompt uit op zijn woonboot in Lier om er alles over te vertellen. “Mijn nieuwe look is gebaseerd op een personage uit The Last Kingdom.”

Tom Vets

Chris blijkt een oude bekende voor Harry (Stan Van Samang), eentje met wie hij liever niets te maken heeft. Voor de buitenwereld is Chris een charmante man, maar er is meer aan de hand. “Chris is eigenaar van een drankencentrale en hij probeert zoveel mogelijk cafés aan zich te binden”, aldus Danny over zijn nieuwe rol. “De man heeft geen gezin, vooral zakenrelaties tellen. Omdat ook de W817-film uitkomt, wou ik in Thuis een ander uiterlijk. Ik had net de Netflix-reeks The Last Kingdom gezien. Het kapsel van Chris is gebaseerd op dat van het personage Finan.”

Hoewel zijn eerste tv-ervaring dateert van 1985 toen hij een rolletje scoorde in Meester Hij Begint Weer, stond Danny tijdens de eerste opnamedagen te kijken van de hoeveelheid medewerkers, het aantal scènes en de hoeveelheid mailtjes van de productie die hij kreeg. “Ik moest naar een systeem zoeken om belangrijke en minder belangrijke zaken van elkaar te scheiden. Maar ik heb nog altijd schrik dat ik op een dag een telefoon krijg met de vraag waar ik blijf, en blijkt dat ik vergeten ben naar de set te komen.”

Ketnet

Volwassen kijkers zagen Danny, behalve even in Familie, geruime tijd niet meer op tv. “Omdat ik veel opdrachten voor Ketnet deed, waaronder de serie Ik U Ook die we in de zomer van 2020 met allerlei bubbels opnamen. Zo vormde ik een bubbel met mijn partner Machteld Timmermans (Goedele uit FC De Kampioenen) en haar dochter Gloria Monserez. We hebben die scènes ingeblikt op onze woonboot.”

Timmermans werd geboren in Deurne. Later verkaste hij naar Mechelen en Leuven. De laatste zes jaar vertoeft hij met zijn gezin in Lier. “Een plek die destijds is gekozen vanwege onze boot, want die is niet overal welkom. De eerste jaren hadden we geen officiële plek, op de duur kregen we aangetekende brieven dat we weg moesten. Hier zijn alle nutsvoorzieningen aangelegd.”

Acteur Danny Timmermans op zijn woonboot in Lier. © Joren De Weerdt

Woonboot

Waarom een boot? “We moesten weg uit ons huis in Leuven. Waarop we een plekje zochten tussen Leuven en Mechelen. Een woning voor een gezin met vier kinderen bleek onbetaalbaar. Of we betaalden ons blauw aan de renovatie. Voor de lol gingen we kijken wat een oud vrachtschip kost. We zagen deze boot op het Albertkanaal liggen, en besloten ervoor te gaan. Het was niet onze ultieme droom om te wonen op een boot, maar veel andere opties waren er niet. Mochten we toen geweten hebben welke obstakels de kop zouden opsteken, zouden we die boot niet gekocht hebben. Gelukkig zijn we nu wel tevreden.”

Wonen op een boot is anders dan in een huis. “Als je het toilet doortrekt, heb je een pomp nodig om het afvalwater ergens naartoe te loodsen. Op een boot krijg je met meer techniek te maken. Hij moet na een aantal jaren bijvoorbeeld naar een droogdok, zodat de onderkant kan geïnspecteerd worden. Het voordeel is dat je ook elders kunt aanmeren. Stel dat we een opdracht krijgen voor enkele maanden in Gent of Oostende, kunnen we met ons huis naar daar. Ik heb geen vaarbewijs maar wel een stuurbrevet. Het eerste is immers voor de professionele beroepsvaart. Die opleiding is strenger. Mijn brevet valt onder pleziervaart.”

Een deel van de boot moet nog gerenoveerd worden. “Dit is een levenswerk en kost veel geld. Het hout aan de buitenkant is niet duurzaam. Maar dat wisten we op voorhand. Het ligt er acht jaar op en dat is de limiet. Ik heb nog heel mijn leven tijd om daar iets aan te doen.”

Organische rollercoaster

Tijdens ons bezoek is Danny alleen. “Gloria blijft hier soms nog slapen, afhankelijk van wat ze aan het doen is. Haar carrière gaat hard. Ik sta daar soms van te kijken, met welke snelheid ze zich gelanceerd heeft. Langs de andere kant was dit nooit een onbekende wereld. Haar vader is ook acteur.”

Thuis eist de komende maanden veel tijd op. “Maar sinds september zijn we ook terug bezig met theaterprojecten. Mijn leven is een grote organische rollercoaster. Ik ben niet iemand die constant bezig is met carrièreplanning, en laat de dingen meer op me afkomen. Daardoor is het soms heel kalm, en dan weer razend druk.”

Thuis, Eén, 20.10u
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER