© Koen Fasseur

Ouders planten bijna vierhonderd nieuwe bomen in geboortebos Horendonk

Essen -

Heel wat ouders verzamelden zaterdag in het grensoverschrijdende Benego-bos in Horendonk om een boompje te planten voor de bijna vierhonderd kinderen van twaalf nationaliteiten die in 2019 en 2020 werden geboren. “Daarmee is het derde geboortebos een feit”, stelt schepen van Jeugd Arno Aerden (Vooruit).

In totaal werden er 387 eikenbomen geplant in het geboortebos van Horendonk. “Dat zijn er 187 voor de 97 meisjes en 90 jongens geboren in 2019 en 200 voor de 105 meisjes en 95 jongens geboren in 2020. Het is al de 25ste keer dat we bomen planten voor de nieuwe inwonertjes. Hiermee hebben we nu drie grote geboortebossen vol geplant, twee in Horendonk en een in Heikant”, weet Aerden.

“Het initiatief ontstond in 1996 in de schoot van de gemeentelijke jeugdraad. Die stelde voor om op een braakliggend terrein aan de Leemleegt op Horendonk een geboortebos te planten. Daarna volgde ‘Het Patersboske’ op Heikant. Ook dat is intussen al vol.”

Met een jaar vertraging door corona kregen de kindjes geboren in 2019 ook een boompje in het geboortebos.

Met een jaar vertraging door corona kregen de kindjes geboren in 2019 ook een boompje in het geboortebos. © Koen Fasseur

“Het planten van een boom is een ideaal geboorteritueel. Met hun lange levensduur zijn bomen het perfecte symbool voor een lang en gelukkig leven. En dat is toch het eerste wat ouders voor hun kind wensen.”

Nore en Liam populair

Eregasten waren de Essenaarts van morgen en overmorgen. “Deze kinderen vinden hier binnen tien jaar een jong bosje en binnen dertig jaar een flink bos waarin ze samen met hun kinderen kunnen spelen en ravotten.”

Daarop plantte de schepen samen met burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) en schepen van Milieu Helmut Jaspers (Vooruit) de generatieboom. Hieraan prijkt een bordje met vermelding geboortebos 2019-2020. Daarna konden de ouders en kindjes aan de slag.

Liefst 13 boompjes zijn geplant voor kindjes uit de Kalmthoutsesteenweg waar in 2020 een heuse babyboom was.

Liefst 13 boompjes zijn geplant voor kindjes uit de Kalmthoutsesteenweg waar in 2020 een heuse babyboom was. © Koen Fasseur

Sinds 2020 telt Essen wat meer Nore’s en Liam’s. Deze namen bleken toen het populairst. “De meest vruchtbare familienamen in 2020 waren Konings, Veraart en Willemsen, telkens met drie geboortes. In 2019 viel die eer te beurt aan de families Van Loon en Peeters, met telkens drie geboortes.”, weet Aerden.

Was in 2019 de Stationsstraat met tien nieuwe Essenaartjes de meest vruchtbare straat, dan was er vorig jaar in de Kalmthoutsesteenweg een babyboom met liefst dertien geboortes.

 (Elke Lamens)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio