Het bestuur van Turnkring Deugd & Volharding begint aan een feestjaar. 

Het bestuur van Turnkring Deugd & Volharding begint aan een feestjaar. © RR

Turnkring Deugd & Volharding viert honderdjarig bestaan met jaartje vertraging

Mortsel -

Net op zijn 101ste verjaardag vangt Turnkring Deugd & Volharding uit Mortsel het programma voor zijn eeuwfeest aan. “Hopelijk kunnen ons galabal en onze turnshow XXL doorgaan”, zegt voorzitter Bart Carmen.

Filip Spoelders

Turnkring Deugd & Volharding werd op 26 november 1920 opgericht. Juist 101 jaar later mochten het bestuur en de leden op het honderdjarig bestaan klinken in de Parkschool. “Normaal zouden we vorig jaar feest hebben gevierd maar dat kon uiteraard niet door de coronacrisis”, geeft voorzitter Bart aan.

De receptie was de aanzet voor wat hopelijk een feestelijk jaar wordt. “We moeten blijven afwachten maar we hopen in februari ons groot galabal te geven en in maart moet de XXL-versie van onze turnshow volgen.”

De turnshows zijn een traditie.

De turnshows zijn een traditie. © RR

Momenteel telt de vereniging zo’n 270 sportende leden. “Dat aantal is een beetje aan het dalen, ik vermoed dat corona daar voor veel tussen zit. Hoewe er sinds een tijdje weer trainingen kunnen plaatsvinden, is het moeilijker om de leden bij de werking te betrekken. Daar moeten we de volgende jaren sterk op inzetten.”

Tot voor een tiental jaar geleden was een turnzaal achter de Mark Liebrecht Schouwburg de thuishaven van de turnkring. “Tijdens het bombardement van 5 april 1943 lag ook onze zaal helemaal plat. Het gebouw werd toen helemaal eigenhandig door onze toenmalige leden weer opgebouwd. Nu zitten we al zo’n tien jaar in turnhal De Sterre in de Drabstraat.”

De Mortselse club in 1971.

De Mortselse club in 1971. © RR

Tegen het galabal moet er nog een boek verschijnen over het honderdjarig bestaan van de club. De vereniging deelt veel informatie over haar werking in het clubblad De Heraut, dat in 1954 voor het eerst verscheen. “We zijn een familieclub die het moet hebben van leden die instapten als kleuter en doorgroeien tot in de leiding of in het bestuur. Deze mensen zetten we graag centraal in ons clubblad. Een voorbeeld hiervan is de 89-jarige René Nuyens. Hij woont in Spanje maar is nog altijd een gewaardeerd lid. Hij wil bijvoorbeeld ons clubblad blijven ontvangen. Onlangs was hij even op bezoek. Hij stond meteen mee op de mat met onze groep de Blijf Fitters. Dat zijn onze iets oudere leden die ook zullen optreden tijdens de turnshow XXL.”

Vastgoed

Jobs in de regio