Isabelle Van Eupen, Ellen Van Walendael en kinderen

Isabelle Van Eupen, Ellen Van Walendael en kinderen © wf

Nieuw geboortebos in Kapellen goed voor 1.100 bomen en struiken voor kinderen geboren in 2013 en 2014

Kapellen -

Ter hoogte van de fietsverbinding in de Fortdreef konden kinderen, geboren in 2013 en 2014, zondag bomen planten. Zo’n 750 gezinnen gingen in op het voorstel.

Dit geboortebos is het tweede in de gemeente Kapellen. Acht jaar geleden werd het eerste geboortebos aangeplant op het terrein van de scouts in de Wolvenbosdreef. Nu is geboortebos Fortsteenweg een realiteit.

Schepen van Groenvoorziening Frederic van Haaren (Open Vld): “Drie jaar geleden legden we de fietsverbinding aan tussen de Fortsteenweg en de Bernard de Vadderlaan. We moesten 885 m² bos compenseren. Een deel van die compensatie werd twee jaar geleden al gerealiseerd. De rest wordt geplant in dit weiland. Maar we doen veel beter, want ruim 2.000 m² van dit weiland wordt extra bos. Vandaag worden er in totaal 1.100 bomen en struiken geplant.”

Geert Peeters, Sais Margherita en hun kinderen Yena en Timo plantten ook bomen.

Geert Peeters, Sais Margherita en hun kinderen Yena en Timo plantten ook bomen. © wf

De aanplanting gebeurt in samenwerking met de Bosgroep Antwerpse Gordel. Frederic van Haaren: “We kozen bewust voor inheemse bomen en struiken. In de weide komen er 130 zomereiken, honderd wintereiken, 25 winterlindes, honderd zwarte elzen, 150 haagbeuken, vijftig wilde ligusters, 150 hazelaars, 75 sporkehout, vijftig Gelderse rozen, 25 boskersen, 150 inheemse vogelkers en zeventig lijsterbessen. Rondom het plantgoed wordt een wildvraatbescherming geplaatst. Dat is nodig om de jonge planten te beschermen tegen vraat door reeën en konijnen. Na vijf jaar wordt die omheining verwijderd.”

De Kapelse schepen benadrukt dat de kinderen die na 2014 zijn geboren niet worden vergeten. “Op dit moment beschikken we nog niet over voldoende bosgrond om een nieuw geboortebos te kunnen aanleggen. Begin volgend jaar weten we meer en kunnen we de plannen voor een derde geboortebos concreet maken.”

Bosgroep Antwerpen Gordel gaf uitleg over het planten.

Bosgroep Antwerpen Gordel gaf uitleg over het planten. © wf

Isabelle Van Eupen en Ellen Van Wallendael moeten niet zo lang wachten. Samen met de kinderen Noah, Selim, Ella en Ferre kwamen ze zondag alvast hun bomen planten. Isabelle Van Eupen: “Het is goed dat de kinderen actief worden betrokken bij het planten. Op die manier leren ze al van kindsbeen af respect te hebben voor de natuur. Omdat ze weten dat in dit stukje bos ‘hun’ boom staat, maakt het ook een stukje persoonlijker.” (evdw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio