De ondergrondse tentoonstellingsruimte werd ingericht als een negentiende-eeuws kunstsalon. 

De ondergrondse tentoonstellingsruimte werd ingericht als een negentiende-eeuws kunstsalon. © Dirk Vertommen

Busleyden pakt voor toptentoonstelling uit met luisterspel: “Allesbehalve klassiek en saai”

Mechelen -

Museum Hof van Busleyden in Mechelen pakt voor de nieuwe toptentoonstelling Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen uit met een verrassend luisterspel.

Sven Van Haezendonck

Busleyden werkte samen met Het Geluidshuis om een artistiek luisterverhaal te creëren. “We maakten een audioguide die alles biedt wat het publiek van een klassiek, saaie audioguide verwacht, behalve dan dat hij klassiek en saai is”, zegt Koen Brandt, creatief directeur bij Het Geluidshuis.

In de ondergrondse tentoonstellingsruimte die Busleyden omtoverde tot een negentiende-eeuws kunstsalon, nemen drie personages je mee terwijl het salon nog in opbouw is: kunstkenner Cornelis, Emiel die een typische marketeer is en Eugenie, een ambitieuze kunstenares. “We serveren geen zware kost. De toon is licht en er mag ook gelachen worden”, vertelt Brandt.

Breder publiek aanspreken

Het zegt iets over de weg die Museum Hof van Busleyden uit wil. “We zetten ook in op instaprondleidingen iedere zondag om 14u, een online curator’s talk, lezingen en workshops voor scholen. Op die manier zetten we met onze drietalige expositie nog sterker in op het brede publiek dat we als landelijk erkend museum beogen”, zegt Kristl Strubbe, directeur van het museum.

Een van de blikvanger is een schilderij van de kerk in Brou, waar Margareta van Oostenrijk begraven ligt. 

Een van de blikvanger is een schilderij van de kerk in Brou, waar Margareta van Oostenrijk begraven ligt. ©  Dirk Vertommen

De tentoonstelling werpt een blik op de vaak onbekende en onbeminde kunstenaars uit de negentiende eeuw en hun kijk op het roemrijke verleden van de Bourgondiërs. “De transformatie van een hypermoderne expozaal naar een negentiende-eeuwse kunstsalon is prachtig om te zien”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

LEES OOK: Mechelen bouwt Museum voor Schone Kunsten na voor nieuwe expo over Bourgondiërs

In Mechelen zijn meer dan zeventig kunstwerken uit topmusea in heel Europa te zien tot 27 februari 2022. Museum Hof van Busleyden zet overigens in op internationale samenwerking. “Na afloop reist deze expositie in het voorjaar van 2022 naar het Monastère royal de Brou”, vertelt Siffer.

In dat middeleeuwse koninklijk klooster in het Franse Bourg-en-Bresse ligt Margareta van Oostenrijk begraven in de kerk die ze zelf liet bouwen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio