©  Dirk Vertommen

Marc Van Ranst: “Binnen één à twee weken kennen we werkzaamheid van vaccins tegen omikron”

Binnen een à twee weken zouden we moeten weten hoe werkzaam de vaccins zijn tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

Bron: BELGA

Op dit moment is het nog koffiedik kijken hoe goed de bestaande vaccins werken tegen de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Het leidt wereldwijd tot ongerustheid, temeer omdat ook nog niet duidelijk is hoe ziekteverwekkend de variant is. 

Marc Van Ranst maakt zich sterk dat er binnen een à twee weken resultaat kan zijn over de werkzaamheid van de vaccins. “In ons labo in Leuven hebben we dit nog niet kunnen onderzoeken. Het staal dat we hebben onderzocht (het enige bekende geval tot nu toe in België, nvdr.) is niet vers genoeg om verder onderzoek op te doen. Andere landen en farmaceutische bedrijven zijn hier wel naarstig naar op zoek: ik geloof dat we snel meer zullen weten.”

Ondertussen vindt de viroloog het verstandig dat er reisbeperkingen zijn opgelegd voor de zuidelijke landen in Afrika. “We gaan uit van het worst case scenario. Als blijkt dat de variant minder ziekteverwekkend is, mag er ook niet gewacht worden om de beperkingen weer op te heffen.”

LEES OOK. Onduidelijkheid troef over hoe ons land nieuwe variant gaat buiten houden: “Het systeem is niet waterdicht”

Supporter

De omikronvariant lijkt in Zuid-Afrika tot nu toe enkel voor milde symptomen te zorgen. Dat maakte een Zuid-Afrikaanse arts zondag bekend.

LEES OOK. “Omikronpatiënten zijn voorlopig niet zwaar ziek”, zegt Zuid-Afrikaanse arts die als eerste alarm sloeg

“Maar het is nog te vroeg om daar grote uitspraken over te doen”, zegt de KU Leuven-viroloog. “Die resultaten gaan vooral over de jongere bevolking. De omikronvariant heeft nog geen oudere mensen bereikt. Het wordt afwachten welke symptomen zij zullen creëren. Als zou blijken dat de variant erg besmettelijk is maar tegelijk weinig ziekmakend, dan zou dat erg positief zijn. Het zou betekenen dat het de deltavariant zou kunnen verdringen. Daar supporter ik voor.”

Van Ranst laat ook nog weten dat er op dit moment geen nieuwe besmettingen met de omikronvariant bekend zijn in België.

LEES OOK. Dit weten we al over nieuwe omikronvariant: van “vreselijk stekelprofiel” tot mogelijk zes keer besmettelijker dan deltavariant

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio