Acteurs zijn er niet meer, maar met licht en klank komen de decors alvast tot leven. 

Acteurs zijn er niet meer, maar met licht en klank komen de decors alvast tot leven. © Marc Peeters

Kerstmagie gaat door, maar stelt veiligheid voorop

Westerlo -

De organisatoren van Kerstmagie hebben hun evenement naast de verstrengde coronaregels gelegd en besloten dat de wandelingen doorheen tien historische kastelen gewoon kunnen doorgaan. “Al worden er deze week nog extra voorzorgsmaatregelen genomen”, zegt een woordvoerder van Kerstmagie.

Ook voor de Kerstmagie-editie die plaatsvindt in kasteel de Merode in Westerlo maakt organisator prins Simon de Merode er een erezaak van om ervoor te zorgen dat het evenement absoluut veilig kan verlopen. Zo worden in de verschillende kamers waar de toeschouwers een scène te zien krijgen stoelen geplaatst, zodat het publiek kan gaan zitten. Die lijn wordt doorgetrokken naar de andere kastelen. Gespreid over de tien verschillende locaties in België gaat het om een duizendtal stoelen.

“De wandelingen door de oude kastelen kunnen beschouwd worden als een bezoek aan een museum”, meldt de organisatie. “Deze bezoeken zijn toegelaten, maar omdat we niets aan het toeval willen overlaten, gaan we zelfs verder, zoals het aanbieden van zitplaatsen tijdens de scènes die telkens maar een paar minuten duren.”

Prins Simon wil dat alles volledig veilig verloopt.

Prins Simon wil dat alles volledig veilig verloopt. © Marc Peeters

Acteurs zijn er niet meer tijdens Kerstmagie, maar na een druk op een voetknop komt in verschillende kamers het decor tot leven met licht en klank. Tijdens het evenement worden per kwartier maximaal 24 bezoekers toegelaten in het kasteel. Die vertrekken aan hun wandeling in twee groepen van maximaal 12 personen.

Elk groepje krijgt een ceremoniemeester mee. Tijdens de wandeling komen de groepen geen andere groepjes tegen omdat strikt eenrichtingsverkeer wordt gehanteerd. Binnen de groepjes is vanaf 12 jaar en twee maanden een Covid Safe Ticket verplicht. Iedereen boven de 10 jaar draagt verplicht een mondmasker. Er wordt gezorgd voor voldoende verluchting. De organisatie rekent erop dat iedereen die ziektesymptomen vertoont, zelf het gezonde verstand heeft om niet te komen.

De snoepjestaarten staan klaar om bewonderd te worden.

De snoepjestaarten staan klaar om bewonderd te worden. © Marc Peeters

Het is nog te vroeg om de beoordelen of en in welke mate de bezoekers het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch laten afweten. “We hopen dat deze aantallen beperkt zullen blijven. Als je alles op een rijtje zet, is het bij ons veiliger dan op de bus of de trein.”

Kerstmagie gaat in première op zaterdag 4 december en loopt tot en met zondag 26 december. Via kerstmagie.be kunnen een datum en een tijdslot geboekt worden. (mph)

 
Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio