Een student geneeskunde neemt de bloeddruk af. 

Een student geneeskunde neemt de bloeddruk af. ©  Joris Herregods

Gratis gezondheidscheck op Terloplein: “Voor veel mensen is de drempel om naar een huisarts te gaan te groot”

Borgerhout -

Studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen van de UAntwerpen hielden zaterdag een gratis gezondheidscheck op het Terloplein. Tientallen buurtbewoners maakten daar graag gebruik van

Jan Stassijns

Onder de noemer ‘Heart for Life’ vatte ESMA, een vereniging van (bio)medische studenten van de UAntwerpen, zaterdag post in buurthuis Zermatt op het Terloplein. Iedereen die dat wilde, kon er zaterdag gratis zijn bloeddruk, BMI en gewicht laten meten. Nadien kregen ze daar ook nog eens gratis gezondheidsadvies bovenop.

Tientallen Borgerhoutenaren maakten er dankbaar gebruik van. “Het initiatief is veel kleinschaliger dan wat we gewend zijn”, vertelt masterstudent geneeskunde Florian Van Oers (22). “Vorige jaren deden we dit ook al eens in het Wijnegem Shopping Center, waar we zo’n vierhonderd mensen in één dag zagen passeren. Hier gaat het maar om enkele tientallen, maar het contact is wel veel persoonlijker.”

“In het Shopping Center kwamen mensen vaak langs uit nieuwsgierigheid”, vult masterstudente Ann-Sophie Mottie (21) aan. “Hier in Borgerhout komen mensen met specifieke zorgvragen. Voor velen onder hen is de drempel om naar een huisarts te gaan te groot. We nemen ook langer de tijd om met hen te spreken. Dat heeft soms ook te maken met de taalbarrière, maar het is ook nodig om de mensen op hun gemak te stellen. Het is voor ons als studenten ook erg leerrijk. Met deze doelgroep komen wij op de universiteit weinig in contact.”

Masterstudenten geneeskunde Florian Van Oers (22) en Ann-Sophie Mottie (21)) 

Masterstudenten geneeskunde Florian Van Oers (22) en Ann-Sophie Mottie (21)) ©  Joris Herregods

Gezondheidskiosk

Het initiatief is een samenwerking met Logo, het Lokaal Gezondheidsoverleg Antwerpen, het Spices-project van de UAntwerpen, het district Borgerhout en de Community Health Workers. Die laatste zijn brugfiguren die mensen kunnen leiden naar de zorg en hun ook advies geven omtrent een gezonde levensstijl. Zij werken ook samen in de Gezondheidskiosk, die sinds juni op het Terloplein staat. “Elke dinsdag kunnen mensen uit de buurt hier terecht”, zegt coördinator Dorien Onsea. “Het is een heel laagdrempelige manier om aan preventie en sensibilisering te doen. Tegelijkertijd zorgt het ook voor mooie samenwerkingen tussen verschillende organisaties.”

Dorien Onsea, coördinator van de Gezondsheidskiosk, Community Health Worker Zhor Boulaich Kasmi, Patrica Van Pelt van Logo, Kathleen van Roye, onderzoeker aan de UAntwerpen en Borgerhouts districtsschepen Ben Van Duppen (PVDA) 

Dorien Onsea, coördinator van de Gezondsheidskiosk, Community Health Worker Zhor Boulaich Kasmi, Patrica Van Pelt van Logo, Kathleen van Roye, onderzoeker aan de UAntwerpen en Borgerhouts districtsschepen Ben Van Duppen (PVDA) ©  Joris Herregods

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio