Schepen Walter Brat (rechts) dankt inwoner Patrick Meutermans uit de Arthur Verhoevenlaan voor zijn bijdrage tot een biodiverser en natuurlijker Schoten. 

Schepen Walter Brat (rechts) dankt inwoner Patrick Meutermans uit de Arthur Verhoevenlaan voor zijn bijdrage tot een biodiverser en natuurlijker Schoten. © JAA

Groene gordel van tuinen dankzij ‘takeaway’ met inheemse bomen en planten

Schoten -

De serres van de groendienst werden zaterdag ingericht als takeaway voor inheemse en bijzonder gunstig geprijsde bomen en planten. Met meer dan honderd bestellingen lijkt de Behaagaactie van Natuurpunt nog niet uitgebloeid. Schepen van Milieu Walter Brat (N-VA) had voor de honderdste deelnemer een bijenhotel in petto.

Met de Behaagactie proberen Natuurpunt en lokale besturen de biodiversiteit van private tuinen op te krikken. Schepen Walter Brat: “Mensen klagen wel eens dat ze minder zangvogels waarnemen, maar als we dan in hun tuin kijken, zien we vaak een monotoon grasveld en slechts een rijtje leibomen. Met de Behaagactie proberen we de Schotenaar ertoe aan te zetten om een klein bosje of een soortenrijke haag aan te planten. Daar kan je altijd wel érgens een plekje voor vinden. Na enkele jaren krijg je zo een bloemende houtkant die in het najaar mooie gekleurde bessen voortbrengt.”

Groene gordel van tuinen

Schoten scheert traditioneel hoge toppen in de Behaagactie, die dit jaar toe was aan haar 28ste editie. “Ruim honderd deelnemers staan voor vele lopende meters nieuwe haag, maar als we de ‘oogst’ van de laatste vijftien jaar samentellen, mogen we aannemen dat er intussen vele kilometers groene borders werden bij geplant”, heeft Brat berekend.

“Daar moet niet neerbuigend over gedaan worden. Een tuin vormt al een biotoop op zich. Samen vormen de tuinen één groot potentieel natuurgebied waardoor dieren de kans krijgen om zich te verplaatsen over het grondgebied. Zo proberen we niet alleen met onze openbare domeinen maar ook via particuliere tuinen één grote groene gordel te creëren.”

89 inwoners bestelden haagpakketten. 42 inwoners haalden een geveltuinpakket af, met dit keer opvallend veel mensen uit de Villerslei. Schoten telt dankzij deze Behaagactie ook 64 fruitbomen meer. Eén van de Schotenaren die zijn door medewerkers van de milieudienst en vrijwilligers van Natuurpunt voorbereid pakket inheems groen kwam ophalen, was Patrick Meutermans.

Patrick Meutermans kwam zijn pakket inheemse bomen en planten ophalen en werd verrast door schepen Walter Brat die met een bijenhotel kwam aandragen.

Patrick Meutermans kwam zijn pakket inheemse bomen en planten ophalen en werd verrast door schepen Walter Brat die met een bijenhotel kwam aandragen. © JAA

Vogelbosje

Deze gelukkige bezitter van een villatuin in de kasteelbuurt kreeg voor zijn bijdrage aan een meer biodivers Schoten een bijenhotel als symbolisch geschenk. “Heel attent van de gemeente, maar de goedkope prijzen van haagbeuk en andere gekochte planten zijn op zich al een mooie geste”, vindt Meutermans.

Die sloeg dit weekend samen met echtgenote Hilde al meteen aan het planten. “Toen we dit huis vijftien jaar geleden aankochten, bestond de tuin uit niet meer dan een grote gazon met wat grote coniferen”, vertelt de Schotense natuurliefhebber.

“Daar hebben we intussen zelf heel wat verandering in gebracht. We hebben al meerdere beuken en lindes aangeplant. De gazon is gekrompen. Hier groeit en leeft nu van alles. Om nog meer vogels aan te trekken heb ik dit keer ook het pakket ‘vogelbosje’ aangekocht voor amper 5,5 euro. Dankzij de kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout vinden onze gevederde bezoekers hier straks hopelijk een ideale nestplaats.” (jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio