Kristin Van Orshaegen (Hertoghe Actueel), Bavo Wouters en Stijn Wens (De Vonk / Commons Lab), Jiri De Laet (Natiebuur(t)), districtsschepen Femke Meeusen, Rose-Marie Pype (PortaVacca) en Iris Vande Walle (Commons Lab). 

Kristin Van Orshaegen (Hertoghe Actueel), Bavo Wouters en Stijn Wens (De Vonk / Commons Lab), Jiri De Laet (Natiebuur(t)), districtsschepen Femke Meeusen, Rose-Marie Pype (PortaVacca) en Iris Vande Walle (Commons Lab). © Nattida-Jayne Kanyachalao

Bewoners maken zelf wijkkrantjes: “Ik stond er niet bij stil dat zoiets geld kost”

Antwerpen -

Begin dit jaar startte Commons Lab Antwerpen met een project dat buurtbewoners aanzet om zelf een wijkkrant te maken. Het collectief zorgde via de Burgerbegroting voor een budget, ging op zoek naar kandidaten en gaf workshops. Daarna werden de krantjes in elkaar gedraaid, gedrukt en verdeeld. Zaterdag werden in Museum Plantin-Moretus archiefexemplaren afgegeven.

“Eerst spraken we vijftig verenigingen in het district Antwerpen aan, zoals buurtcomités, jeugdhuizen, woonzorgcentra en zelfs een koor,” vertelt Bavo Wouters. Voor de zomervakantie was er een eerste online bijeenkomst, waarop de basisprincipes werden uitgelegd. “Men kreeg ook huiswerk: ze moesten teksten schrijven en beelden verzamelen. We hebben zelf ook een krantje met praktische tips gemaakt, De Vonk. Hoe schrijf je een goede tekst? Wat is een vlotte titel? Hoe kan je subsidies aanvragen?”

De Vonk zorgde voor inspiratie en praktische tips.

De Vonk zorgde voor inspiratie en praktische tips. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Na de vakantie gingen uiteindelijk zes deelnemers in Museum Plantin-Moretus aan de slag om een eerste nummer te maken. “Alles gebeurde met schaar en kleefstift, want we wilden het zo laagdrempelig mogelijk houden. Nadat de krantjes gedrukt waren, hebben de organisaties ze in hun wijk verdeeld.”

Verbinding en fierheid

De zes bewuste krantjes heten Natiebuur(t), Luchtbal Noord Bewonersblad, 3 x P van de Sant’ Egidio-gemeenschap, Hertoghe Actueel, PortaVacca en De Kiem, een samenwerking tussen verschillende samentuinen.

De Kiem, een initiatief van verschillende Antwerpse samentuinen.

De Kiem, een initiatief van verschillende Antwerpse samentuinen. © RR

Zaterdag werden in Plantin-Moretus archiefexemplaren afgeleverd, waarvan ook de Erfgoedbibliotheek er één zal bewaren. “Vandaag is een orgelpunt, maar zeker niet het einde. In tegendeel: nu is het de bedoeling dat men regelmatig zelf die wijkkranten gaat maken.”

Dat lijkt voor PortaVacca, een wijkkrant voor het historisch centrum, alvast een zekerheid. “Er wordt wel eens gezegd dat de oude stad, die ook de Schippersbuurt omvat, een bevolking heeft die komt en gaat. Of zelfs dat er amper mensen wonen. Maar dat klopt niet. Zo zijn er hier bijvoorbeeld meer sociale woningen dan in pakweg Sint-Andries. En denk maar aan de Lange Koepoortstraat, die sinds de heraanleg weer helemaal tot leven komt. Er is een wijkkrant nodig die dat alles weerspiegelt en de bewoners met elkaar verbindt,” zegt Rose-Marie Pype.

De eerste editie van PortaVacca is geen krantje, maar een reclameaffiche.

De eerste editie van PortaVacca is geen krantje, maar een reclameaffiche. © RR

“We hebben nu al genoeg tekst en beeld om een volledige krant te vullen. Over het Van Ommeren-Huis, Fameus vzw, basket op de Veemarkt,… Toen ik met dit project begon, stond ik er eerlijk gezegd niet bij stil dat zoiets geld kost. Gelukkig bestaat er een districtsfonds waarin voor wijkkranten een budget is voorzien.”

Districtsschepen voor Burgerbegroting Femke Meeusen (Groen) sluit af: “Dit is een mooi initiatief want hiermee wil men mensen empoweren en kennis doorgeven zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan. Er leeft en gebeurt van alles in de Antwerpse wijken en met deze kranten komen de bewoners daar meer over te weten. Verbinding en fierheid staan centraal.” (mibl)

Binnenkort komen voor mensen die zelf een wijkkrant willen opstarten, op www.commonslab.be een digitale editie van De Vonk en links naar lokale besturen die ondersteuning bieden.
Luchtbal Noord Bewonersblad.

Luchtbal Noord Bewonersblad. © RR

Hertoghe Actueel.

Hertoghe Actueel. © RR

3 x P van de Sant’ Egidio-gemeenschap.

3 x P van de Sant’ Egidio-gemeenschap. © RR

Natiebuur(t).

Natiebuur(t). © RR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio