Gedeputeerde Luk Lemmens (links) met de delegatie van het Maritiem Patrimonium die de Erfgoedprijs 2021 in ontvangst mocht nemen. 

Gedeputeerde Luk Lemmens (links) met de delegatie van het Maritiem Patrimonium die de Erfgoedprijs 2021 in ontvangst mocht nemen. © Nattida-Jayne Kanyachalao 

Stichting Maritiem Patrimonium wint Erfgoedprijs 2021

Antwerpen -

De stichting Maritiem Patrimonium mocht zaterdag de Erfgoedprijs 2021 van de provincie Antwerpen in ontvangst nemen. Met ruim veertig vrijwilligers behoeden ze varend maritiem erfgoed van de sloop. Hun pronkstukken zijn de Oudenaarde, een oude Belgische mijnenveger, en het lichtschip West-Hinder III, die beide volledig gerestaureerd worden.

Jan Stassijns

Voor het vierde jaar op rij reikt de provincie Antwerpen de Erfgoedprijs uit aan een organisatie of vereniging die het erfgoed in onze regio in de kijker zet. Vijf genomineerden maakten kans om tot winnaar gekroond te worden en het prijzengeld van 10.000 euro mee naar huis te nemen.

Zo was de dienst Archeologie van de stad Antwerpen genomineerd voor het boek ‘Antwerpen, een archeologische kijk op het ontstaan van de stad’. Zij waren ook één van de laureaten. Ook de gemeente Berlaar schopte het tot de laatste vijf, met de restauratie en herbestemming van het Berlaarhof. De Kerkfabriek Sint-Hubertus, die de jury charmeerde met de Strokapel, die volledig werd gerestaureerd en opengesteld werd voor het grote publiek, werd bekroond als laureaat.

Het Genootschap Cantecroy uit Mortsel schreef van zijn kant een boek over het kasteel Cantecroy. Een prachtig kasteel met landgoed dat zelfs voor veel Mortselnaren als een onbekende parel geldt.

 

Maar de grote winnaar was het Maritiem Patrimonium, een Antwerpse stichting die zich met een grote groep vrijwilligers inzet voor het behoud van ons maritiem erfgoed. Het begon met de West-Hinder III, een Belgisch lichtschip dat gebouwd werd in 1950. Lichtschepen waren destijds varende vuurtorens die de vaarroute naar de havens afbakenden om zo aankomende schepen te behoeden voor de vaak onzichtbare zandbanken. Het Maritiem Patrimonium nam het schip onder zijn hoede en begon aan een ingrijpende restauratieklus, gedragen door een ruime ploeg vrijwilligers.

In oktober van dit jaar kreeg de stichting ook de Oudenaarde M477 in handen, een mijnenveger uit 1958, geschonken door de Belgische marine. De bedoeling is om ook dit vaartuig in zijn oude glorie te herstellen. “En daar zijn al meer dan 100.000 werkuren van vrijwilligers ingekropen”, zegt voorzitter Luc Hofkens. “Het is dankzij hen dat we dit alles kunnen waarmaken. Dat we de Erfgoedprijs 2021 mogen ontvangen, is dan ook hun verdienste. Het is meteen ook een mooie hommage aan Jean-Jacques Westerlund, stichter van het Maritiem Patrimonium, die dit jaar is overleden.”

De Oudenaarde M477 is de laatste van zestien Belgische ondiepwatermijnenvegers, in dienst van 1959 tot 1998 

De Oudenaarde M477 is de laatste van zestien Belgische ondiepwatermijnenvegers, in dienst van 1959 tot 1998 ©  Walter Saenen

De West-Hinder III 

De West-Hinder III ©  Joris Herregods

De schepen liggen nu op de Droogdokkensite. “Het is de bedoeling dat als de Oudenaarde is afgewerkt, ze net zoals de West-Hinder III zal worden opengesteld voor het publiek”, zegt Hofkens. “Zo willen we ons maritiem erfgoed ook beter bekendmaken. Er is nog wel behoorlijk wat werk aan de winkel. Het gewonnen prijzengeld zal dan ook goed van pas komen, want dergelijke schepen restaureren kost handenvol geld, zeker zonder enige overheidssteun. We hopen dat deze erkenning ons een boost kan geven en nog meer mensen zal aantrekken om samen met ons de handen uit de mouwen te steken. Het is prachtig om te zien hoe verschillende generaties elkaar hier vinden. Onze oude garde geeft zijn ervaring met plezier door aan de jongeren. Zo helpen ook heel wat studenten van de Hogere Zeevaartschool en leerlingen van de Scheepvaartschool mee aan dit project.”

www.mpmstichting.be

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio