Anneke Verbeeck: “Twinkel komt er als ode aan mijn overleden papa”. 

Anneke Verbeeck: “Twinkel komt er als ode aan mijn overleden papa”. © Leo De Nijn

Mechelse chiropractor schrijft eerste prentenboek: “‘Twinkel’ is een ode aan mijn overleden papa”

Mechelen -

De Mechelse chiropractor Anneke Verbeeck (44) laat volgende week haar eerste prentenboek van de persen rollen. Twinkel is een hartverwarmend verhaal voor kinderen vanaf 4 jaar over de echte betekenis van Kerstmis. “Maar het is vooral een ode aan mijn papa die in juli vorig jaar overleed”, vertelt de auteur, die nog wel wat andere manuscripten in de schuif van haar schrijftafel heeft zitten.

Leo De Nijn

Anneke Verbeeck is een geboren Maneblusser. Ze werkt al 20 jaar als chiropractor, maar schrijven is haar lang leven. “Een opstel maken en een verslagje schrijven over de schooluitstappen, dat waren mijn favoriete bezigheden op de lagere schoolbanken. Schrijven is ook vandaag mijn uitlaatklep in deze beroerde tijden”, geeft ze mee. Anneke won in oktober de schrijfwedstrijd voor het Groot Dictee Heruitgevonden 2021. Het perfecte moment dus om haar droom, het uitgeven van een eigen boek, te realiseren.

Op 7 december verschijnt Twinkel, een prentenboek over het onzekere kerststerretje Twinkel en over de echte betekenis van Kerstmis. “Het is een ode aan mijn papa die in juli vorig jaar is overleden. Hij vond het belangrijk om elke kerst vooral gezellig samen te zijn en te genieten van elkaar. Pakjes en dure kerstmenu’s waren niet aan hem besteed”, luidt het.

 

 © Illustraties Katrien Benaets

De échte kerstboodschap

De papa van Anneke heeft altijd in de Sint-Janskapel op de Stuivenbergbaan in Mechelen de kerstevocatie georganiseerd. “Op een bepaald ogenblik was hij op zoek naar een leuke tekst. Zijn inspiratie was even zoek. Toen heb ik voorgesteld om eens een verhaaltje te schrijven. Daaruit is Twinkel geboren”, doet Anneke haar verhaal.

“Het is een verhaal voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook ouderen gaan er plezier aan beleven. Omdat het ook een leuk voorleesverhaal is. Twinkel is een sterretje dat voor de eerste keer in een kerstboom terechtkomt. De drukte van de vele mensen en pakjes maakt Twinkel nerveus. Gelukkig komt er een engel en die helpt Twinkel om te begrijpen waar Kerstmis eigenlijk om draait: het verjaardagsfeest van Jezus”, zegt de auteur over haar eerste boek, dat ze in eigen beheer uitgeeft.

Het is uiteindelijk een prentenboek geworden. “Dat spreekt kinderen altijd aan. Ik vind het belangrijk dat vooral de boodschap van Kerstmis niet verloren gaat. Dat heeft Katrien Benaets met haar tekeningen nog eens dik in de verf gezet. Ze heeft alle bewoners in de kerstboom doen schitteren.”

 

 © Illustraties Katrien Benaets

Vertelmomenten

Twinkel zou voorgesteld worden tijdens een kerstconcert in Mechelen, maar dat is door de verstrengde coronamaatregelen gecanceld. “Op dat vlak heb ik pech. Ook kerstmarkten waar ik met Twinkel naartoe zou gaan, zijn geschrapt of worden wellicht afgeblazen. Mijn praktijk waar ik als chiropractor werk is in het Gentse gevestigd. Er staan vertelmomenten in verschillende kleuterscholen in het Gentse gepland, maar hier is het afwachten of dat nog kan.”

Tijdens de lockdown heeft Anneke Verbeeck een deel van haar tijd doorgebracht in de Querido-academie. “Ja, het zal niet bij Twinkel blijven. Ik heb mijn winnende verhaaltje van het Groot Dictee, De Lettervreter, uitgeschreven als jeugdboek voor kinderen van 9 tot 11 jaar. En ik ben een Avi-leesboek voor het tweede leerjaar aan het neerpennen. Het wordt ook tijd om de manier waarop ik in mijn job rugpijnen benader, op een eenvoudige manier duidelijk te maken”, vertelt Anneke.

Nog dit: de auteur geeft Twinkel zelf uit. Je koopt het boek rechtstreeks bij Anneke Verbeeck. Zij zorgt persoonlijk voor het verpakken en verzenden en wil het ook signeren.

Twinkel, Anneke Verbeeck & Katrien Benaets, 15 euro; te koop via https://www.annekeverbeeck.com/webshop/
 Illustratie Katrien Benaets

Illustratie Katrien Benaets

 

 © Leo De Nijn

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio