Dokter Angélique Coetzee. 

Dokter Angélique Coetzee. ©  RR

 

“Omikronpatiënten zijn voorlopig niet zwaar ziek”, zegt Zuid-Afrikaanse arts die als eerste alarm sloeg

De omikronvariant zet de zenuwen strak. Maar mensen die in Zuid-Afrika met de nieuwe variant van het coronavirus besmet zijn, zijn voorlopig niet zwaar ziek. Dat zegt Angélique Coetzee, de arts die de mutatie als eerste opmerkte. “Hun symptomen waren wel anders dan bij de mensen die ik eerder had behandeld.”

wleBron: BELGA/Reuters

Omikron is vermoedelijk uitermate besmettelijk, en de kans is groot dat de bestaande vaccins minder vat hebben op de mutaties. Maar volgens Angélique Coetzee, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging, is de nieuwe variant ook geen reden tot blinde paniek. Ze is al 33 jaar huisarts in Pretoria, en de eerste die in Zuid-Afrika alarm sloeg.

Begin november dacht ze voor het eerst aan de mogelijkheid van een nieuwe variant, toen patiënten met ongewone COVID-19-symptomen in haar praktijk kwamen. Die patiënten waren erg vermoeid, maar niemand had klachten over smaak- of reukverlies. “Hun symptomen waren zo anders en milder dan bij die mensen die ik eerder had behandeld”, zegt ze aan de Britse krant The Telegraph. Op 18 november testten vier familieleden zo positief, met complete uitputting als belangrijkste symptoom. Toen waarschuwde ze de autoriteiten.

In totaal zag ze al enkele tientallen patiënten met de nieuwe variant. In de meeste gevallen waren het gezonden mannen die zich erg vermoeid voelen en klagen over een pijnlijk lichaam. De helft was niet gevaccineerd. “Een interessant geval was een kind van zes. Het meisje had koorts en een erg hoge hartslag. Ik twijfelde over een ziekenhuisopname, maar twee dagen later was ze al helemaal beter.”

Wel maakt ze zich zorgden dat de nieuwe variant oudere mensen die bijkomend lijden aan diabetes of hartaandoeningen, veel harder kan treffen.

 

 ©  AP

De omikronvariant (B.1.1.529) was het eerst geïdentificeerd in het zuiden van Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schaalde de variant in als zorgwekkend. De vrees bestaat dat de omikronvariant nog besmettelijker is dan eerdere coronavirusvarianten. Daarnaast bestaat ook bezorgdheid over de doeltreffendheid van de huidige vaccins.

LEES OOK. Dit weten we al over nieuwe omikronvariant: van “vreselijk stekelprofiel” tot mogelijk zes keer besmettelijker dan deltavariant

VS prijzen Zuid-Afrika

De Amerikaanse regering heeft Zuid-Afrika zaterdag geprezen voor de manier waarop het land is omgegaan met de omikronvariant van het coronavirus. Volgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Zuid-Afrika met zijn transparantie ‘een voorbeeld voor de wereld’.

LEES OOK. “Zuid-Afrika moet dicht door het lakse Europese beleid”: BV’s in Zuid-Afrika reageren op het reisverbod

Blinken voerde een telefoongesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Naledi Pandor. De Amerikaan roemde daarin met name de Zuid-Afrikaanse wetenschappers voor de snelle identificatie van de omikronvariant.

Ook de VS weren vanaf maandag reizigers uit Zuid-Afrika, Zimbabwe, Namibië, Botswana, Lesotho, Swaziland, Mozambique en Malawi.

LEES OOK. Tientallen Belgen zitten vast in Zuid-Afrika na paniek om nieuwe variant: “Bijna alle vluchten zijn afgelast”

 

 ©  AP

Vastgoed

Jobs in de regio