Zuster Jeanne Devos (midden) toont de originele aquarel die Annemie Van De Water van ’t Letterhuis in Kasterlee maakte. De kalligrafe en haar man René van Ham overhandigden de zuster een cheque van 500 euro voor haar organisatie in India. 

Zuster Jeanne Devos (midden) toont de originele aquarel die Annemie Van De Water van ’t Letterhuis in Kasterlee maakte. De kalligrafe en haar man René van Ham overhandigden de zuster een cheque van 500 euro voor haar organisatie in India. © Bart Van den Langenbergh

Zuster Jeanne Devos inspireert kalligrafe van ’t Letterhuis: “Niets is onmogelijk als we het samen doen”

Kasterlee -

Zuster Jeanne Devos (86) was zaterdag op bezoek in ’t Letterhuis in Kasterlee. De bekende zuster die zich al tientallen jaren inzet voor de armen in India leverde met Niets is onmogelijk als we het samen doen een mooie slagzin voor Annemie Van De Water van ’t Letterhuis. De kalligrafe verkoopt kaartjes met die tekst en schonk een deel van de opbrengst aan de organisatie van de zuster.

Bart Van den Langenbergh

De tekst Niets is onmogelijk als we het samen doen van zuster Jeanne Devos inspireerde Annemie Van De Water van ’t Letterhuis op de Markt in Kasterlee begin vorig jaar om passende kaarten te maken en die te verkopen in haar zaak. De kalligrafe schonk een deel van de opbrengst van de verkoop van die kaarten aan de National Domestic Workers Movement van Jeanne Devos, de organisatie die dienstmeisjes in India ondersteunt. De kranige zuster kwam zaterdag zelf naar ’t Letterhuis om een bedrag van 500 euro in ontvangst te nemen voor haar organisatie. Een geëmotioneerde Annemie Van De Water (56) en haar man René Van Ham (58) overhandigden de kloosterlinge ook een kader met het originele ontwerp van de kaart met de mooie tekst.

Hindi-lettertype

“Al jarenlang ligt de tekst van zuster Jeanne Devos op een post-it in mijn atelier”, zegt Annemie Van De Water. “De lockdown in maart van vorig jaar voelde als een geschikt moment om de zin van de zuster uit te werken. Ik heb zelf een voorliefde voor India en ben er al zeventien keer geweest. Jeanne Devos gaf haar toestemming voor het ontwerp van de kaart. Ik maakte gebruik van het Hindi-lettertype waarbij de letters onderaan een lijn hangen. Die lijn heb ik in het ontwerp vervangen door een heleboel mini-dotjes in aquarel.”

De voorbije maanden gingen de kaarten met de tekst van de zuster vlot over de toonbank. Van elke verkochte kaart houdt Annemie Van De Water een euro opzij om de organisatie van Jeanne Devos te ondersteunen. De voorlopige opbrengst van 500 euro heeft de zuster aangenaam verrast. “Het is een fantastisch bedrag van een mooi initiatief. Deze bijdrage voor de dienstmeisjes in India maakt me heel gelukkig”, vertelt Jeanne Devos. “Sinds 2017 ben ik terug in België, maar ik onderhoud via het internet nog veel contacten met India. De coronacrisis eist ook daar een heel zware tol met 400.000 besmettingen per dag in heel India. Daarbovenop is er de hoge werkloosheid. De huisarbeiders hebben daar geen sociale rechten. Als ze hun werk verliezen, sterven ze van de honger.”

Zuster Jeanne Devos inspireerde de kalligrafe van ’t Letterhuis met een slagzin. 

Zuster Jeanne Devos inspireerde de kalligrafe van ’t Letterhuis met een slagzin. © Bart Van den Langenbergh

Nobelprijs voor de Vrede

De slagzin Niets is onmogelijk als we het samen doen heeft Jeanne Devos zelf jaren geleden bedacht. “Als je samenwerkt, bereik je veel meer dan als iedereen individueel werkt”, verduidelijkt de zuster de betekenis van de zin.

De kaarten met de tekst van Jeanne Devos zijn nog altijd verkrijgbaar in ’t Letterhuis. “Het A5-formaat van de kaart past prima in een standaard fotolijstje. Als je ze wil verzenden, kleef je best twee postzegels”, legt Annemie Van De Water uit.

Het levensverhaal van Jeanne Devos, in 2005 nog genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, is neergeschreven in het boek Alsof de Weg ons zocht van auteur Julie Hendrickx. Het boek, uitgegeven bij Lannoo, kost 30 euro.

’t Letterhuis in Kasterlee verkoopt kaarten met daarop de tekst van Jeanne Devos. 

’t Letterhuis in Kasterlee verkoopt kaarten met daarop de tekst van Jeanne Devos. © Bart Van den Langenbergh

tletterhuis.be

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio