Maria De Schrijver, Marleen Van der Vloedt, Lukas Jacobs,

Maria De Schrijver, Marleen Van der Vloedt, Lukas Jacobs,© koen fasseur

Eerste herinneringsboom voor supervrijwilliger Jaro De Bruyne geplant in Arboretum

Kalmthout -

Jaro De Bruyne, die in mei dit jaar overleed, stond in Kalmthout bekend als supervrijwilliger. Hij deed dan ook vrijwilligerswerk bij meer dan twintig verenigingen. Als eerbetoon plantten familie, vrienden en vertegenwoordigers van diverse verenigingen zaterdag in het Arboretum een eerste Jaro-boom.

Heel wat inwoners van Kalmthout, en zeker de leden van veel verenigingen, reageerden verslagen, toen ze in mei vernamen dat Jaro De Bruyne op 42-jarige leeftijd plots was overleden. Jaro was niet alleen in de Heidegemeente een graag geziene figuur, ook ver daarbuiten. Niet verwonderlijk, want voor bijna alle Kalmthoutse verenigingen deelde hij affiches rond in de ruime omgeving. Zijn overlijden laat nog altijd een leegte achter in het Kalmthoutse sociale leven.

Toen Abraham Rammeloo, directeur-conservator van het Arboretum, de idee lanceerde om ter ere van Jaro een boom te planten, werd dat onmiddellijk aangenomen. Zaterdag 27 november werd in dan ook de eerste Jaro-boom geplant in de plantentuin waar Jaro elke woensdag actief was.

Abraham Rammeloo: “We vonden de kerselaar het best passen bij Jaro. De “Prunus serrula Jaro” is een boomsoort, die behoort tot het geslacht “prunus”, dat liefst 400 soorten omvat, waarvan de Japanse kerselaar een van de bekendste is. Maar de “Prunus serrula Jaro” is de kampioen als het om de schors gaat. Die is donkerbruin en erg glanzend. Het is eigenlijk geen al te grote boom. Hij wordt vier tot vijf meter hoog en draagt in april en mei witte bloemen.”

De eerste Jaro-boom is geplant op een symbolische plek in het Arboretum. Rammeloo: “De Jaroboom staat op het kruispunt van drie eeuwen. Op deze plek komt de plantentuin uit de 19de eeuw samen met de delen uit de 20ste en 21ste eeuw.”

Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V): “In overleg met de gemeentelijke groendienst hebben we besloten om ook op andere plekken in de gemeente Jaro-bomen te planten. Die komen op plekken die voor Jaro belangrijk waren of waar hij heel veel kwam. Zo krijgt de Heidestatiestraat alvast een exemplaar. Ook voetbalclub Heibos en de tennisterreinen van Zwarte Hond worden met een Jaro-boom verrijkt. En omdat Jaro ook vrijwilligerswerk deed in het woon- en zorgcentrum Vincentius, komt ook daar een herinneringsboom. Aan het Kerkeneind komt er ook één, want dat is natuurlijk de plek waar de Kalmthoutse Straatfeesten jaarlijks voor animo zorgen.”

De boomplanting van de eerste Jaro-boom kadert in een grotere actie, ‘Bedankt Jaro’, die gepland staat op zaterdag 14 mei volgend jaar. Oud-politiecommissaris en uitgever van een tijdelijk krantje Louis Van den Buijs: “Die dag organiseren we zowel culturele, als sport- en jeugdactiviteiten. De opbrengst van die dag schenken we aan Kade, waar je als volwassene met een meervoudige beperking terechtkan voor zowel dagactiviteiten als om er te wonen. We hopen voldoende geld bij elkaar te krijgen om enkele elektrische bakfietsen aan te kopen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio