Simone Schoofs overhandigt een erste doos beren aan Marc Zwaenepoel. “Dag schatjes”, klonk het stilletjes. 

Simone Schoofs overhandigt een erste doos beren aan Marc Zwaenepoel. “Dag schatjes”, klonk het stilletjes. ©  Joren De Weerdt

Bye bye beren: Simone overhandigt haar teddyschatjes aan Marc

Zandhoven, Merksem -

Uiterlijk onbewogen overhandigde Simone Schoofs (85) uit Zandhoven zaterdag haar berenverzameling aan Marc Zwaenepoel (59). De Merksemnaar wil er een soort berenboerderij mee bouwen. Maar binnenin stierf Simone wel een beetje. “Ik heb er al twee dagen van gebleit en ’s nachts niet van kunnen slapen. Maar ik weet dat mijn schatjes bij de Marc in goede handen zijn”, vertelt de berenmoeder.

Kristin Matthyssen

“It’s a man’s world” stond op de zwarte trui die Simoneke ’s morgens op de officiële dag van de overdracht had aangetrokken. Maar als ze zich omdraaide stond er “But it wouldn’t be nothing without a woman or a girl” op de rug. Simone is altijd al een specialleke geweest. Om het gemis aan kinderen te compenseren, legde ze zich ruim vijftig jaar lang toe op het verzamelen van beren. Geen gewone beren, maar vooral merkberen. Sinds ze in haar assistentiewoning in Zandhoven woont, lagen de meeste van haar 600 beren in bananendozen. Vandaar dat ze een overnemer zocht, liefst voor de hele verzameling ‘en bloc’.

Na haar oproep passeerden heel wat gegadigden de revue. Simoneke kon ook enkele beren verkopen. Voetbalclub Beerschot had even interesse voor haar hele collectie, maar die transfer sprong af. Uiteindelijk bereikte Simone een overeenkomst met Marc Zwaenepoel (59) uit Merksem. Geen herenakkoord maar een berenakkoord, met een correcte gemiddelde prijs per beer. Marc stond er begrijpelijkerwijze wel op om de beren even te mogen natellen, want hij kon moeilijk geloven dat er 600 pluchen beren in die dozen zaten. Zijn instinct liet hem niet in de steek. Uiteindelijk telden ze samen 120 beren. Marc zal er ook nog de vijftig beren bijkopen die Simone al naar een veilinghuis in Mortsel had laten brengen om daar per pakket te worden afgehamerd. Zo komt hij toch nog op een robuust totaal van 170 beren.

Marc en Simone bij de overdracht. 

Marc en Simone bij de overdracht. ©  kristin matthyssen

Waar die andere 400 knuffels dan liggen? Dat getal van 600 is wellicht een overschatting geweest. Simone heeft er ook nog enkele bijgehouden om het afscheid gefaseerd te laten verlopen, zodat het voor haar emotioneel draaglijk blijft en het niet te eenzaam wordt in haar huisje. “Het gaat sowieso een heel verwerkingsproces worden”, zegt ze. “Dag schatjes” zijn dan ook letterlijk haar laatste woorden op het moment dat Marc de dozen aanneemt.

Berenboerderij

Marc heeft zijn vrouw meegebracht naar Zandhoven, alsook zijn schoonouders, die met een aparte wagen zijn gekomen. “Voor het geval alle dozen niet in mijn koffer zouden geraken”, legt hij uit. Wat een volwassen man met 170 beren wil doen? Is hij misschien een soort berenfetisjist? “Omdat er eerst sprake was van 600 beren, had ik het plan een echt berendorp op te bouwen, dat ook te bezoeken zou zijn. Een beetje zoals een kinderboerderij maar dan met pluchen beren. Maar met 170 beren heb ik er daar niet genoeg voor. Niet erg, ik broed wel een ander plan uit”, vertelt Marc, die twee kleinkinderen heeft die de aankoop van hun opa vast bereleuk gaan vinden.

Luc blijft

“Na Valentijn mag je nog een nieuwe levering komen ophalen”, belooft Simone. Luc, de grote beer die Simone van haar overleden man Luc kreeg vlak voor hij stierf, blijft in haar assistentiewoning. “Luc zal uiteindelijk ook naar de Marc vertrekken, maar dan als allerlaatste”, weet Simone. “Ik heb al een verwittiging van ‘mijnen tikker’ gehad. Het is moeilijk te zeggen hoelang ik nog leef. Het geeft mij gemoedsrust nu ik weet dat ze samen bij Marc zijn.”

Marc en Simone met de beestjes die naar nieuwe oorden trekken. 

Marc en Simone met de beestjes die naar nieuwe oorden trekken. ©  kristin matthyssen

Simones beren krijgen in Merksem alvast één nieuw speelkameraadje. Marc koestert nog altijd de beer die hij bij zijn geboorte kreeg. Een antieke bruintje van bijna zestig jaar oud met strovulling die een gromgeluid maakt als je hem op zijn buik draait. Simone spitst meteen haar oren als ze dat hoort.

Het klikt trouwens zo goed dat Marc elke twee maanden eens op bezoek wil komen bij Simoneke voor een babbel, om haar op de hoogte te houden van de avonturen van haar beren. Ze is dan wel 170 beren armer, maar ook een vriend rijker. Al bij al een goeie deal.

Simone had met de hulp van familielid Rita de beren al ingepakt. 

Simone had met de hulp van familielid Rita de beren al ingepakt. ©  Joren De Weerdt

Marc Zwaenepoel laadt de beren in. 

Marc Zwaenepoel laadt de beren in. ©  Joren De Weerdt

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio