©  BELGA

Toon Aerts soleert naar winst in Kortrijk en neemt de leiding over van Eli Iserbyt

Toon Aerts heeft de CAPS Urban Cross in Kortrijk soeverein gewonnen. Als onderdeel van de X²O-Trofee stond Eli Iserbyt na de Koppenbergcross in Oudenaarde aan de leiding, maar daar bracht Aerts dus vandaag verandering in. Bijna de hele wedstrijd lang reed Aerts op kop. In het klassement heeft de Kempenaar nu 43 seconden voorsprong op Iserbyt.

Jens Heylen

Geen Lars van der Haar aan de start in Kortrijk. De huidige Europees kampioen ging voor de wedstrijd door zijn rug. Naast Quinten Hermans, die al eerder verstek had gegeven, dus een andere concurrent minder voor de twee koplopers in het X²O-klassement: Eli Iserbyt en Toon Aerts.

Iserbyt was ook in dat klassement de fiere leider, al gaf hij vooraf aan deze cross “niet zo belangrijk te vinden”. Nummer twee Toon Aerts vond dat duidelijk wel en toonde vrij snel zijn intenties. Het gat met Vincent Baestaens, die de rest vanaf het begin achter zich liet, was na ronde 1 al rechtgezet. Baestaens, Iserbyt, die in het zand ten val kwam, en Corné van Kessel volgden op een paar seconden.

En dat zouden er steeds meer worden want Aerts bleef doortrekken. Iserbyt en van Kessel waren de eerste achtervolgers. Van Kessel zag misschien wel mogelijkheden en ontdeed zich dan ook van Iserbyt. Erg lang duurde dat niet want Iserbyt kwam weer aanklampen. Een betere periode van de West-Vlaming die naar koploper Aerts probeerde toe te rijden.

Maar erg veel progressie boekte hij niet. Bij ronde 5 moest Iserbyt nog 26 seconden goedmaken op Toon Aerts, die virtueel de nieuwe leider in het X²O-klassement zou worden dan. Elke ronde werd die voorsprong uitgediept: 32 bij de voorlaatste en 47 seconden bij de laatste en een 1’07” aan de finish. Achter Aerts en Iserbyt kwamen van Kessel, Baestaens en Vanthourenhout over de streep.

Toon Aerts bekleedt de leidersplaats met 43 seconden voor op nummer twee Iserbyt.

LEES OOK. Wout van Aert te gast in Kortrijk: “Bereid opofferingen te maken voor wegseizoen, al zou dat met pijn in het hart zijn”

 

 ©  BELGA

Aerts: “Ik heb geweldig afgezien”

Toon Aerts heeft zijn derde overwinning van het seizoen beet. Na Gieten en Zonhoven mocht hij ook in Kortrijk het hoogste schavotje op. “En hier ben ik heel blij mee”, sprak hij. “Het was zwaar, maar ik win nog eens.”

‘Ik heb geweldig afgezien vandaag”, vertelde Aerts voor de camera van Sporza. “Ik had een heel goede dag en vooraf hadden we een plan gemaakt. Een plan voor een slechte dag, waarin ik vooral zou moeten volgen en een plan voor een goede dag. Vandaag was het plan twee, maar ik heb er wel voor moeten afzien.”

Aerts had vooraf gezegd dat het klassement een doel was en dat werd ook duidelijk in Kortrijk, want hij kwam zelfs niet aan juichen toe aan de finish. “Ik reed voor elke seconde en de laatste ronde was het echt nog zaak om geen foutjes te maken. Toen ik uiteindelijk over de meet kwam, bolde ik uit en vergat ik bijna mijn handen in de lucht te steken.”

Aerts telt nu 43 seconden voorsprong in het klassement op Iserbyt. ‘Wellicht sta ik nu door mijn leidersplaats meer in de schijnwerpers, maar het zij zo. Je kan maar beter voor dan achter staan. Er volgen nog veel wedstrijden en gelukkig nog enkele die mij heel goed liggen, zoals Loenhout en Baal. Dat zijn zware crossen, waardoor ik hoop in dit klassement hoog te eindigen.”

 

 ©  BELGA

Iserbyt: “Nog niet bezig met klassement”

Eli Iserbyt verloor zaterdag in Kortrijk zijn leidersplaats in de X2O Badkamers Trofee, maar maakt zich daar weinig zorgen over. “Je moet keuzes maken in een seizoen en dit klassement ligt me minder dan andere”, verklaarde de renner van Pauwel Sauzen-Bingoal.

“Het zou fijn zijn om alle klassementen te winnen, maar in dit criterium zijn er redelijk veel crossen die me minder goed liggen. Je moet kiezen en ik ben op dit moment nog niet zo hard bezig met het klassement. Dat ik nu tweede sta, is niet zo erg. Bovendien zijn er nog zes manches te gaan, maar ik geef toe: voor mij is de Wereldbeker het belangrijkst.”

“Ik vond mijn ritme niet vandaag. Het was een beetje sukkelen en door de regen en modder lag het er soms verraderlijk bij, zeker ook met wat steentjes in de grond en redelijk diepe sporen. Je moest de hele tijd goed opletten. Af en toe maakt ik wel foutjes. Ik wilde het dan ook op veilig spelen, zodat ik niet ergens in de dranghekken zou belanden. Zelf was ik wat minder, maar in de eerste plaats botste ik toch vooral op een sterke Toon Aerts. Het is zeker geen schande om tweede te worden.”

Corné van Kessel finishte als derde. “Dat was het hoogst haalbare”, gaf hij toe. “ik moet tevreden zijn met dit resultaat. Het was veel ploeteren en glijden, elk moment kon je de controle over je fiets verliezen. Ik ben blij dat ik op het podium sta.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio