Willem-Frederik Schiltz stapt het Liberaal Huis in Antwerpen binnen. 

Willem-Frederik Schiltz stapt het Liberaal Huis in Antwerpen binnen. ©  Joris Herregods

Willem-Frederik Schiltz mag schepenambt combineren met Vlaams Parlement

Antwerpen -

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) mag een schepenambt in Antwerpen combineren met zijn mandaat als Vlaams parlementslid. Dat hebben de leden van Open Vld Stad Antwerpen dit weekend beslist op een interne stemming.

Jan Stassijns

Of Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) ook effectief schepen zal worden in Antwerpen zal nog wel moeten blijken. Maar de leden van de Antwerpse afdeling van Open Vld hebben hun kopstuk alvast de goedkeuring gegeven om dat ambt eventueel te combineren met zijn mandaat als Vlaams Parlementslid. 73,9% van de leden zette het licht daarvoor zaterdag op groen. In de statuten van de partij is opgenomen dat een gebeurlijke cumulatie telkens de goedkeuring van de leden moet krijgen.

“Ik ben enorm vereerd dat de Antwerpse Open Vld leden mij het vertrouwen geven om het schepenmandaat op te nemen en mij tegelijkertijd de mogelijkheid geven de Antwerpse belangen in Brussel te blijven behartigen”, zegt Schiltz. “Ik heb bijzonder veel goesting om erin te vliegen en mij nog meer in te zetten voor de Antwerpenaar.”

Er is bij de leden dus een groot draagvlak voor Schiltz als schepen van de stad Antwerpen. Toch is het nog niet zeker of hij het ook effectief wordt. Daarvoor moet de huidige liberale schepen, Claude Marinower, eind dit jaar stoppen als schepen, zoals afgesproken bij de onderhandelingen voor het bestuursakkoord in 2018. Voorlopig onthoudt Marinower zich van elke commentaar.

Bij hogergenoemde onderhandelingen is afgesproken dat Vooruit drie schepenen zou krijgen en Open Vld één. Vanaf 2022 zouden de socialisten één schepenambt overdragen aan de liberalen. Vooruit valt dan terug op twee schepenen, de liberalen krijgen er één bij en komen op twee. Het is nu al zeker dat gemeenteraadslid Erica Caluwaerts (Open Vld) schepen wordt.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio