©  AFP

Geen nieuwe prioritaire doelgroepen voor boostercampagne

Er worden geen nieuwe prioritaire doelgroepen vastgelegd voor de boosterprik in de vaccinatiecampagne. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid en Welzijn zaterdag beslist op een interministeriële conferentie. De uitnodigingen voor het zetten van een boosterprik zullen verstuurd worden op basis van leeftijd, het eerder toegediende vaccin en de datum van de tweede prik (de eerste prik in geval van Johnson & Johnson).

LEES OOK. Vaccinatiecentrum Noorderkempen kan gelukkig rekenen op een grote groep vrijwilligers

Belangrijk daarbij is dat er een minimuminterval gerespecteerd wordt tussen de vorige prik en de boosterprik. Dat interval verschilt van vaccin tot vaccin. Voor Johnson & Johnson gaat het om 2 maanden, voor AstraZeneca om vier maanden en voor Moderna en Pfizer om zes maanden.

Onderwijspersoneel of het personeel van kinderdagverblijven krijgt dus niet per definitie voorrang zoals gisteren nog werd geopperd. Met de bedrijfsgeneeskundige diensten in onder meer het onderwijs, de kinderopvang en grote bedrijven wordt wel bekeken of er daar bijkomende capaciteit gecreëerd kan worden om de boosterprik toe te dienen. Om de capaciteit nog verder op te krikken worden er ook wetswijzigingen voorbereid die het mogelijk maken dat apothekers vaccins toedienen. Ook de eerstelijnszorg (huisartsen en verpleegkundigen) zal in de mate van het mogelijke mee ingeschakeld worden in de boostercampagne.

Volgende week wordt ook het Q-Vax-systeem waar iedereen zich op de reservelijst kan plaatsen weer geactiveerd. Daarbij moet wel steeds het minimuminterval gerespecteerd worden.

LEES OOK. Ook bij ons zal boosterprik nodig zijn voor coronapas

(syd)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio