©  AP

DISCUSSIE. Paniek om nieuwe coronavariant, wat moet er volgens jou nu gebeuren?

In Zuid-Afrika is er paniek door de nieuwe coronavirusvariant B.1.1.529. Ook in Europa en elders in de wereld veroorzaakt de omikronvariant bezorgdheid.

Hoewel er nog geen duidelijkheid is over de besmettelijkheid van de nieuwe coronavirusvariant en de werkzaamheid van de vaccins, hebben de WHO en het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) al hun bezorgdheid geuit. Buiten zuidelijk Afrika is de variant onder meer al vastgesteld in Israël en Hongkong. In Europa meldde België al een eerste gekend geval.

LEES OOK. Dit weten we al over nieuwe omikronvariant: van “vreselijk stekelprofiel” tot mogelijk zes keer besmettelijker dan deltavariant

De nieuwe variant van het coronavirus leidt tot een cascade aan inreisverboden. Ook ons land kondigde vrijdag zo’n verbod aan. De bedoeling is om op die manier de verspreiding van de nieuwe variant zo veel mogelijk te vertragen. “Uit de eerste statistieken blijkt dat die variant enorm besmettelijker is dan de deltavariant, daarom hebben we ook meteen beslist om het verblijf van mensen uit Zuid-Afrika in ons land te beperken”, aldus minister Annelies Verlinden.

Moet België strengere maatregelen nemen om te voorkomen dat de omikronvariant zich (snel) verspreidt? Wat moet er volgens jou gebeuren? Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. We bundelen een aantal reacties in onze maandagkrant.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio