Meisje filmt mogelijke wolf in Essen: “We gingen eigenlijk gewoon frietjes halen”

Essen -

Er is mogelijk een wolf onderweg van Nederland naar het noorden van Antwerpen. Daardoor staan bij inwoners van de Belgische grensgemeenten alle zintuigen op scherp. Ook voor de twaalfjarige Maité Van Leijden uit Essen was het spannend afwachten, tot er plots echt een wolfachtig dier voor haar neus opdook. De koelbloedige jongedame haalde meteen haar smartphone boven en filmde de onverwachte verschijning.

dvt

LEES OOK. Grote angst bij kleinveehouders voor wolf: “Wij zijn zeer ongerust”

Vrijdagavond ging Maité samen met een vriendin frietjes halen in Essen. “De papa van mijn vriendin zat achter het stuur toen we via Heiblok naar huis reden”, vertelt ze. “Plots stak een wolfachtig dier de weg over, pal voor onze neus.” Maité twijfelde geen seconde. Ze haalde haar smartphone boven en filmde het schichtige dier. Samen met haar gezelschap probeerde ze het nog een tijdje te volgen. “Maar na een halve minuut was hij al verdwenen”, klinkt het.

Eenmaal thuis toonde ze het filmpje aan haar mama, waarna ze besloten advies te vragen aan de organisatie Welkom Wolf. Die kon niet bevestigen dat het om een wolf ging omdat de beelden te onduidelijk waren. Maité: “We hadden contact met enkele specialisten die zeiden dat ook wel eens om een wolfshond zou kunnen gaan. Dat is volgens hen een kruising tussen een wolf en een hond.” Het gaat dus waarschijnlijk niet om het zwervende exemplaar uit Nederland.

Het meisje is zelf helemaal niet bang voor het ‘wilde’ dier, maar maakt zich wel een beetje zorgen om haar pony’s, maar de specialisten stelden haar al snel gerust. “Welkom Wolf raadde ons aan de paarden ’s nachts binnen te zetten zodat ze geen prooi vormen. Op die manier hoeven we ons dus geen zorgen te maken.”

Wolf of wolfshond

“De beelden zijn helaas te onduidelijk om echt te bepalen of het over een wolf gaat”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. “Mijn gevoel zegt dat het eerder een wolfshond zal zijn. Dat is een hond met een beetje wolven-DNA. Omdat men lang geleden een krachtigere hond wou kweken, kruiste men Duitse schepers met wolven. Maar wolven zijn eigenlijk vrij schichtig. Het resultaat was een fysiek sterk, maar wel erg bang dier dat helemaal niet geschikt was als waak- of patrouillehond. De dieren worden nog gekweekt, maar hebben vaak de neiging te ontsnappen.”

Dat zorgt bij Welkom Wolf voor veel extra meldingen, maar meestal is het dus loos alarm. De organisatie vraagt wel om zeker goed de omgeving te observeren en beelden door te sturen wanneer mensen een wolfachtige waarnemen. Dat kan via www.welkomwolf.be.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio