“De situatie is veel pessimistischer dan het meest negatieve scenario dat de experts ons minder dan twee weken geleden hadden getoond”, zei premier Alexander De Croo. 

“De situatie is veel pessimistischer dan het meest negatieve scenario dat de experts ons minder dan twee weken geleden hadden getoond”, zei premier Alexander De Croo. © BELGA

Beloofde rijk der vrijheid lijkt weer verre droom: “We zijn misschien soms te optimistisch”

Als de coronacijfers voor zich spreken, buigen de politici nederig het hoofd en komen ze terug op eerdere beloftes. Met horten en stoten. “We zijn misschien soms te optimistisch, maar we nemen wel onze verantwoordelijkheid.”

Christof Vanschoubroek

“We moeten toegeven dat we ­verschalkt zijn door de besmettelijkere deltavariant”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vrijdagmiddag na het zoveelste Overlegcomité. Eentje dat veel vroeger samenkwam dan gepland, want anderhalve week geleden was afgesproken om de coronamaatregelen opnieuw in januari na de feestdagen te evalueren. Verplicht thuiswerk en een ruimere mondmaskerplicht zouden volstaan om zonder kleerscheuren de feestdagen door te komen.

Dat bleek ijdele hoop, zeiden de experts trouwens al. Zij drongen toen al aan op een sluiting van het nachtleven voor een drietal weken. Maar dan zouden de politici moeten terugkomen op hun belofte om geen sectoren meer te sluiten. De politici hadden nochtans beter kunnen weten. Het virus houdt geen rekening met beloftes. Het ooit beloofde rijk der vrijheid lijkt opnieuw een verre droom.

Nederigheid

“Het is opnieuw gebleken hoe het in deze pandemie rijden en omzien is”, zegt De Croo nog. “We hadden samen met de experts een andere inschatting gemaakt. De situatie is veel pessimistischer dan het meest negatieve scenario dat de experts ons minder dan twee weken geleden hadden getoond.” De woorden van De Croo zijn dus geen mea culpa, maar tonen wel een zekere onmacht tegenover dat ontembare ­virus. Iedereen heeft het volgens hem onderschat, niet alleen de ­politiek, maar ook de experts. Die zijn het daar niet helemaal mee eens.

Zelfs een hardliner als Frank Vandenbroucke (Vooruit) wordt niet graag herinnerd aan de relatief softe maatregelen die werden ­genomen tijdens het vorige Overlegcomité. “Ik kijk niet graag achteruit”, zei hij gisteren in de marge van het Overlegcomité. “Maar ik heb ook niet voor niks donderdag in de Kamer gezegd dat we geen dag uitstel meer konden dulden.”

Pierre-Yves Jeholet (MR), de ­minister-president van de Franse Gemeenschap, sprak van “de nederigheid” die zowel experts als politici tegenover het virus moeten hebben. “Het is makkelijk om vanuit de zetel commentaar te geven op wat zou moeten gebeuren. Wij, politici, nemen onze verantwoordelijkheid. En misschien nemen we niet altijd de juiste beslissing, soms zijn we te optimistisch. We hebben nood aan de experts. Wij hebben de verantwoordelijkheid om op de korte termijn de epidemie te beheersen, maar tegelijk de opdracht om de maatschappelijke gevolgen op de middellange en lange termijn voor ogen te houden”, schetst hij de delicate oefening waar politici telkens voor staan. Het blijft contant zoeken naar een evenwicht tussen een leefbare zorg, een vlot draaiende economie, het psychologische welzijn van de bevolking en goed onderwijs. Het Overleg­comité verwacht dat de regionale minister tegen maandag in het ­onderwijs ook bijkomende maatregelen nemen.

Niels Destadsbader

Met een beleid dat de kool en de geit wil sparen, dreigen de regeringen constant achter de feiten aan te lopen. Ook bij de vorige golven ­waren telkens een paar opeenvolgende Overlegcomités nodig vooraleer de maatregelen op punt stonden om de golf te bedwingen. Ook tijdens dit Overlegcomité werd opnieuw die moeilijke evenwichts­oefening gemaakt. Op het nacht­leven na blijven alle sectoren open, weliswaar met nieuwe beperkingen. De regering grijpt ook niet meer terug naar bubbels om uw privéleven te bepalen. Het blijft bij een aanbeveling om de contacten te beperken, elkaar het liefst buiten te zien en zelftesten en mondmaskers te gebruiken als je mensen thuis ontvangt.

Maar het meest exemplarisch voor dat evenwicht is de beslissing om de maatregel voor publieke evenementen pas maandag te laten ingaan, terwijl alle andere maatregelen al morgen van kracht worden. Vanaf maandag zijn evenementen binnen alleen zittend toegestaan, met coronapas en mondmasker. Dat zou een flinke financiële streep door de rekening betekenen voor een aantal concerten die dit weekend nog gepland staan, zoals de concertreeks van Niels Destads­bader in het Sportpaleis.

Of deze maatregelen volstaan om toch iets comfortabeler dan ­vorig jaar kerst en Nieuwjaar te vieren, moet nog blijken. Op woensdag 15 december staat een nieuw Overlegcomité gepland. Dan zou het effect van de maatregelen die vandaag zijn genomen toch al zichtbaar moeten zijn.

En met de nieuwe variant duikt er opnieuw bijkomende onzekerheid op in het coronabeleid. De enige zekerheid is dat de vaccinatiecampagne toch minstens het ­virus in toom heeft gehouden. “Vaccins blijven een erg krachtig wapen”, zegt De Croo. “We hebben zo al 30.000 ziekenhuisopnames kunnen vermijden.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio