Loena Hendrickx plooide zich in Sochi dubbel. Dat leverde een zesde plaats op na de korte kür. 

Loena Hendrickx plooide zich in Sochi dubbel. Dat leverde een zesde plaats op na de korte kür. ©  AP

Loena Hendrickx zesde na korte kür in Sochi

Kunstschaatsster Loena Hendrickx bezet na de eerste dag van de Grand-Prixwedstrijd in Sochi de zesde plaats. Het korte programma van Hendrickx werd door de jury gewaardeerd met 64,44 punten.

Bron: BELGA

Dat was negen punten minder dan de 73,52 waarmee zij drie weken geleden de basis legde voor haar derde plaats bij de Grand Prix van Italië. 

Jeugdwereldkampioene Kamila Valieva overdonderde het deelneemstersveld met een uitmuntende uitvoering. Zij kreeg een recordpuntentotaal van  87,42. Ook Elizabeta Tuktamysheva nam met 80,10  ruim afstand van het veld. De derde plaats is verrassend voor de Amerikaanse Mariah Bell met  69,37.

De derde plaats die zij boekte in Turijn had haar veel zelfvertrouwen gegeven, heeft Hendrickx gezegd. Dat was in het korte programma van vrijdag niet helemaal te merken. Haar sprongen misten dit keer overtuiging. Ook de moeilijkheidsgraad van de sprongen was minder dan die van de ware toppers. Op de schaatstechnische kwaliteit viel volgens de  jury weinig aan te merken.

Als eerste rijdster van de tweede groep verscheen Hendrickx op het ijs van Sochi. De drie Russisnnen die allen op een hogere persoonlijke topscore kunnen bogen dan de rijdster uit Arendonk, kwamen na haar. Ook Ekaterina Ryakova uit Azerbeidzjan en Ekaterina Kurakova uit Polen mochten zich in de tweede  groep presenteren.

De twee Ekaterina’s werden in Moskou geboren en kunnen ook tot de Russische school worden gerekend. Zo moest Hendickx niet tegen drie maar vijf Russinnen opboksen. Zij het dat de Ekaterina’s nog niet het niveau van hun vroegere landgenotes hebben bereikt.  

De wedstrijd om de Rostelecom Cup is de zesde en  laatste in de serie Grands Prix van dit seizoen. Het is  de laatste mogelijkheid om zich te plaatsen voor de GP-finale die volgende maand (9 tot en met 12 december) in Osaka, Japan wordt gehouden. Eerder liet Jorik Hendrickx weten dat Loena en hij minder dan twee maanden voor de Olympische Winterspelen niet op een zware reis naar het Verre Oosten zitten te wachten. (belga)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio