Het eindejaarsvuurwerk veilig organiseren met de coronamaatregelen blijkt niet mogelijk. 

Het eindejaarsvuurwerk veilig organiseren met de coronamaatregelen blijkt niet mogelijk. © Joris Herregods

Geen kerstmarkt en eindejaarsvuurwerk in Antwerpen door zorgwekkende coronacijfers

Antwerpen -

Winter in Antwerpen gaat door, maar zonder kerstmarkt, eindejaarsvuurwerk en nieuwjaarsreceptie. Dat er geen kerstmarkt is, komt omdat belangrijke standhouders lieten weten dat ze niet zouden komen. Voor het eindejaarsvuurwerk is het onmogelijk om een veilige omgeving te creëren met controle op de coronapas. Op de Meir komen wel extra maatregelen met onder meer stewards

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Burgemeester Bart De Wever over Winter in Antwerpen: “Wat mij betreft, gaat alles maximaal door”

De stedelijke crisiscel kwam vrijdag samen rond de organisatie van de Winter in Antwerpen. Daarbij werd gekeken welke evenementen haalbaar zijn met de huidige coronamaatregelen. Eén beslissing werd door de standhouders van de kerstmarkt zelf genomen. Zij annuleerden hun chalets. Daarbij loste zich één probleem voor de crisiscel zelf op.

Het bleek vrijwel onmogelijk om met het wettelijk kader de kerstchaletmarkt praktische en veilig te organiseren, vooral omdat op verschillende plaatsen staat in de historische binnenstad. Hetzelfde geldt voor het nieuwjaarsvuurwerk aan de Scheldekaaien en de traditionele nieuwjaarsreceptie.

“Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar de bovenlokale maatregelen en de stijgende besmettingscurve laten ons jammer genoeg weinig keuze”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Bovendien merkten we ook bij standhouders dat er steeds minder animo was. Er blijven echter tal van evenementen die we wel veilig kunnen organiseren om deze kerst- en eindejaarsperiode te verwarmen.”

De schaatspiste en -bar, het reuzenrad, de Winterfoor, het Joe Xmas House op de Grote Markt, de kerststal, het sterrenkijken op Het Steen en verschillende animaties zullen veilig doorgaan zoals gepland.

Stewards

Om het kerst- en eindejaarsshoppen in goede banen te leiden, komen er op de Meir bijkomende maatregelen. Shoppers zullen er tijdens winkelmomenten door dynamische borden en op piekdagen door stewards op gewezen worden de afstandsregel te respecteren en bij drukte een mondmasker te dragen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio