© De Telegraaf

Nederland gaat in ‘avondlockdown’: zo goed als alles moet er vanaf 17u sluiten

Ook in Nederland heeft de regering vrijdag nieuwe maatregelen afgekondigd en die zijn nog een pak strenger dan bij ons. Vanaf zondag gaat het land voor de komende drie weken in avondlockdown. Tussen 17 uur en 5 uur ’s ochtends kan je bijna nergens nog terecht.

“Deze strenge maatregelen gaan in vanaf zondag en moeten de pijlsnelle stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames bij onze noorderburen afremmen”, zei premier Mark Rutte. Tussen 17 uur ‘s avonds en 5 uur ‘s morgens moeten onder meer de horeca, niet-essentiële winkels, cultuur- en sportzalen de deuren sluiten. Nederland gaat dus in avondlockdown.

Essentiële winkels en drogisten mogen tot 20 uur openblijven. Benzinestations blijven gewoon open.

Rutte roept op om het contact met ouderen boven de 70 jaar oud zo veel mogelijk te beperken. “Wees voorzichtig”, zei hij, “ook als het gaat om het contact met kleinkinderen. Pak wat vaker de iPad, of gewoon de ouderwetse telefoon.”

De mondmaskerplicht en de afstandsregel wordt nog uitgebreid. Al blijft het onderwijs wel open. “Niet omdat er geen besmettingen plaatsvinden”, zegt Rutte. “Maar omdat de maatschappelijke impact en de gevolgen voor de kinderen gigantisch zijn.”

Rutte vraagt Nederlanders ook om zo veel mogelijk binnen te blijven en thuis te werken.

Vrees voor rellen

Er gelden wel afspraken zoals looproutes door het schoolgebouw, mondkapjes in de gangen, ouders die zo min mogelijk in de schoolgebouwen mogen komen. Daarnaast roept de regering docenten en leerlingen op om twee keer per week een zelftest te doen.

Kort nadat de premier de nieuwe maatregelen had aangekondigd, waren er al kleine manifestaties. Onder meer in Rotterdam. Daar liepen betogingen tegen de coronamaatregelen vorige week zwaar uit de hand en vielen verschillende gewonden.

De politie er nu ook massaal aanwezig.

LEES OOK. Opnieuw onrustig op meerdere plekken in Nederland