Als hoofdman van de gilde stapt Frans Van Hasselt mee op in de Sint-Quirinusprocessie.

Als hoofdman van de gilde stapt Frans Van Hasselt mee op in de Sint-Quirinusprocessie.© Neel Vermeiren

Hoofdman van Sint-Jorisgilde en parochieverantwoordelijke voor Sint-Quirinusprocessie Frans Van Hasselt overleden

Loenhout -

In Loenhout overleed onverwacht Frans Van Hasselt. Hij was hoofdman van de Sint-Jorisgilde en grote animator van de Sint-Quirinusprocessie.

Frans werd 78 jaar. Als hoofdman deed hij de Sint-Jorisgilde weer helemaal herleven. Hij ijverde voor waardering van het erfgoed. Daardoor had hij ook een grote interesse en bekommernis voor het religieus erfgoed. Toen Erfgoed Vlaanderen de processies van Loenhout (Quirinusprocessie) en Sint-Lenaarts (Leonardusprocessie) erkende als immaterieel erfgoed was dat een hoogdag voor hem. Hij wist dat deze eeuwenoude traditie hiermee een stevige impuls zou krijgen en zo goed als verzekerd was van het voortbestaan. ““Wij hebben vele inspanningen gedaan om aan deze norm van erkenning te voldoen”, vertelde Frans ons toen. “Deze nieuwe stap betekent dat de toekomst verzekerd is. Vooral het feit dat we met de hele lokale gemeenschap dit project dragen, heeft de doorslag gegeven.”

De Quirinusprocessie, de Leonardusprocessie en de H. Bloedprocessie van Loenhout vormen samen de Associatie van de processies in de Noorderkempen. Zij ondersteunen elkaar in het behoud van het erfgoed als kleding en vaandels. Ook daarvoor leverde Frans een grote bijdrage. “De Sint-Jorisgilde van Loenhout is in rouw”, zegt griffier Leo Van Hasselt. “Onze hoofdman Frans Van Hasselt is geheel onverwacht overleden. Meer dan 50 jaar was hij de voortrekker van onze gilde en heeft hij samen met het bestuur onze gilde groot gemaakt.”

 e rouwdienst is gepland voor 8 december in de Petrus en Pauluskerk van Loenhout, volgens de dan geldende coronamaatregelen. (vw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio