Lies Bulteel is vooral bekend van haar artistieke eetporselein en kunstvoorwerpen uit keramiek, maar nu maakte ze ook een reeks grote wastafels. 

Lies Bulteel is vooral bekend van haar artistieke eetporselein en kunstvoorwerpen uit keramiek, maar nu maakte ze ook een reeks grote wastafels. © RR

Horemans pakt uit met handgemaakte lavabo’s van keramiste

Geel, Noorderwijk -

Lies Bulteel uit Noorderwijk (Herentals) bereikt met haar eetporselein en ornamenten uit keramiek al een breed publiek. Maar nu boort ze een ander segment aan met haar wastafels voor Horemans Keuken- en Meubelatelier.

Hans Otten

De bekende meubelzaak Horemans Keuken- en Meubelatelier in Geel-Larum heeft een eigen hoek ingericht voor het werk van keramiste Lies Bulteel. Daar stelt ze vooral de unieke wastafels voor die ze met haar nieuwe merk BEAU Design op de markt brengt. Het gaat om sierlijke waskommen die als lavabo gebruikt worden, en die ze persoonlijk stuk voor stuk met de hand heeft gedraaid. “In een wereld van massaproductie, groeit het verlangen naar echtheid. Dat is mijn uitgangspunt om iets moois te creëren voor mensen die zoeken naar iets anders, iets persoonlijks”, zegt ze.

Voor iedere wastafel moet de keramiste zeven kilo klei op haar draaitafel torsen tot de juiste vorm.

Voor iedere wastafel moet de keramiste zeven kilo klei op haar draaitafel torsen tot de juiste vorm. © RR

De lavabo’s kunnen op badkamermeubelen geplaatst worden, maar het vergde de Kempense keramiste heel wat werkervaring om dat doel te bereiken. “Voor een gewone kom gebruik ik 2 à 3 kilo klei. Een lavabo betekent ineens zo’n 7 kilo klei die ik op mijn draaischijf vorm moet geven. Dat was in het begin niet evident om dit volume te hanteren en naar boven te werken”, lacht Lies Bulteel. “En dan kwamen de technische aspecten: hoe creëer ik het juiste gaatje onderaan bijvoorbeeld? En hoe blijft het glazuur op zijn plaats?”

Met BEAU (Belgisch, ambachtelijk en uniek, red.) Design mikt Bulteel voor het eerst op de markt van de sanitaire installateurs. Ze hoopt de collectie op termijn uit te breiden met werk van collega-keramisten.

Kempens ambachtswerk

De familie Horemans van de meubelzaak is in de wolken met het resultaat, opvallende waskommen in vier stijlen, die de collecties van Bulteels serviezen volgen. “Deze samenwerking verenigt vakmanschap, uniek design en de liefde voor lokaal, Kempens ambachtswerk”, zegt medezaakvoerster Annelies Horemans. “Klanten die op zoek zijn naar iets anders, buiten het standaardgamma, willen we de handgemaakte alternatieven van BEAU Design aanbieden. We zijn heel blij dat we deze ontwerpen kunnen toevoegen aan ons gamma.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio