Aan de Carrettestraat 31 in Merksem plant Dranaco een betoncentrale. Groen en buurtbewoners zijn tegen.

Aan de Carrettestraat 31 in Merksem plant Dranaco een betoncentrale. Groen en buurtbewoners zijn tegen. © Joris Herregods

Bezorgdheid in Merksem over nieuwe betoncentrale: “143 vrachtwagens extra per dag”

Merksem -

De gemoederen in Merksem laaien op door de vergunningsaanvraag voor een nieuwe betoncentrale in de Carrettestraat aan de Vaartkaai. Aan die betoncentrale van het Antwerps bedrijf Dranaco zouden dagelijks bijna 150 vrachtwagens op en af rijden. Buurtbewoners zijn ongerust over hun veiligheid en de rust in de buurt.

Rebecca Van Remoortere

Buurtbewoners en de lokale afdeling van de partij Groen roepen op om bezwaarschriften in te dienen tegen de vergunningsaanvraag van Dranaco. Dat bouwbedrijf wil een betoncentrale neerzetten in de Carrettestraat. Het terrein waar het over gaat, ligt ter hoogte van de Vaartkaai, grofweg tussen de brug van het Sportpaleis en de fietsersbrug in Merksem.

Er passeren dagelijks veel fietsers die het fietspad langs het water gebruiken als pendelroute. Ook het verkeer van onder meer Merksem, Schilde, Wijnegem passeert langs daar tijdens de spits.

De nieuwe betoncentrale zou grondstoffen aanvoeren via het water, die worden dan opgehaald met vrachtwagens. Dat zou 143 vrachtwagens per dag extra langs die weg sturen. En daar wringt vooral het schoentje voor de buurtbewoners en de partij Groen.

“Het bedrijf brengt ook enorm veel stof, geluid en trillingen met zich mee. Dat gebeurt allemaal in een buurt die al zwaar belast is. Wat wij vragen is een locatieonderzoek om te zoeken naar betere plaatsen om de centrale te bouwen. We begrijpen dat een bedrijf dat bouwmaterialen levert belangrijk is in Antwerpen, maar misschien hoort het meer thuis in de haven en kan er op de industriezone aan de Vaartkaai meer gekeken worden naar kleinere kmo’s”, zegt Karin Staes van Groen Merksem.

Het fietspad aan de Vaartkaai zou worden afgesneden en wordt omgeleid langs de twee in- en uitritten van de betoncentrale. De betoncentrale wordt ook gebouwd naast het recent vernieuwde voetbalveld van FC Merksem en de nieuwe sporthal van de Antwerp Telenet Giants, dus zijn de buurtbewoners ongerust over de veiligheid en de gezondheid van de sporters.

Dranaco wil ook nog betonnen keermuren van zes meter hoog bouwen waartegen zand en grind wordt opgeslagen.

Bij Dranaco zelf willen ze niet ingaan op de details van de vergunning. “De aanvraag zit nu bij de provincie, we hebben er vertrouwen in. Vragen of bezwaarschriften zullen door de provincie aan ons doorgegeven worden, waarna we die zullen bekijken. We zitten historisch al meer dan honderd jaar als bouwbedrijf in Antwerpen. We zorgen voor de bevoorrading van bouwmaterialen voor heel de Antwerpse regio, dus is het logisch dat we in de buurt blijven”, klinkt het bij Dranaco.

Ook gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) wil niet ingaan op onze vragen. “De adviezen van verschillende instanties lopen nog binnen. We zullen de kwestie pas in de loop van volgend jaar verder bekijken.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio