In de vier Kempense ziekenhuizen samen zijn nu al 80% van de 154 bedden voor coronapatiënten ingenomen. 

In de vier Kempense ziekenhuizen samen zijn nu al 80% van de 154 bedden voor coronapatiënten ingenomen. © AP

Coronastijging in Kempen remt al hele week lichtjes af, 80% bedden in ziekenhuizen bezet

Kempen -

De Kempen kampten al lang voor de rest van het land met een grootschalige coronatoename, maar die lijkt nu weer aan snelheid te verliezen. De beschikbare coronabedden in de ziekenhuizen liggen voor 80% vol.

Hans Otten

Sinds anderhalve maand gaat het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag (op weekbasis) in de Kempen in een stijgende lijn omhoog. Onze regio kreeg veel vroeger dan de rest van het land af te rekenen met een ongeziene toename van het aantal besmettingen, die al snel boven de tweede golf van een jaar geleden uitpiekte. Het gemiddelde ligt vrijdag op 1.133 nieuwe besmettingen per dag in de voorbije week, een verdrievoudiging in vergelijking met de piek in november 2020.

Afvlakking

Het (voorlopig) goede nieuws is dat de lijn blijft stijgen, maar de snelheid waarmee ze dat doet wel stilletjes aan afneemt. Terwijl in sommige gemeentes zoals Balen, Beerse, Geel, Mol, Ravels en Turnhout de cijfers onheilspellend met sprongen vooruitgaan, zie je in sommige gemeentes een duidelijke afvlakking van de groei. Zo tekent Arendonk, dat al twee weken de lijst aanvoert van meest getroffen gemeentes in de provincie, deze week minder besmettingen op dan vorige week. Ook in Baarle-Hertog zakt het cijfer licht.

Geel blijft het eigen record van hoogste aangroei in één week tijd dag na dag verbreken: de voorbije zeven dagen kwamen er 778 positieve testen bij. Een maand geleden zou dat getal nog gestaan hebben voor de aangroei in één week tijd in alle 27 gemeentes sàmen – nu zitten we voor de Kempen met het tienvoud daarvan. Ook in Turnhout (+631 in zeven dagen), Mol (+597), Kasterlee (+464), Hoogstraten (+462), Beerse (+401) en Westerlo (+397) blijft het virus hoge toppen scheren.

Druk op ziekenhuizen

Het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) maakte vorige week over de vier instellingen in totaal 22 intensieve bedden en 132 niet-intensieve bedden vrij voor patiënten met Covid-19. Met 115 coronapatiënten is nu 80% van die capaciteit al benut, hoewel dat aantal iedere dag verandert. Het ZNK vreest dat een verdere opschaling onvermijdelijk wordt, waardoor nog meer reguliere zorg uitgesteld moet worden.

“In ongeveer een derde van de opgenomen coronapatiënten gaat het over ongevaccineerde veertigers, vijftigers en zelfs jonger. Het overige deel zijn gevaccineerde 65-plussers en/of mensen met immuniteitsaantastende aandoeningen. We stellen wel dagelijks vast dat gevaccineerde patiënten een matiger ziekteverloop kennen, beter reageren op de behandeling en sneller herstellen”, klinkt het in het Heilig-Hartziekenhuis in Mol.

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio