Antwerps Open Vld-schepen Claude Marinower (links achteraan) poogt stand te houden tegenover de collega’s van N-VA en Vooruit. 

Antwerps Open Vld-schepen Claude Marinower (links achteraan) poogt stand te houden tegenover de collega’s van N-VA en Vooruit. © stad Antwerpen

Burgemeester De Wever betreurt ruzie in schepencollege: “Dat straalt af op heel de ploeg”

Antwerpen, Borgerhout -

Budgetten voor kwetsbare jongeren en de Turnhoutsebaan zorgen voor spanningen binnen de Antwerpse coalitie. Schepenen ruziën openlijk en zelfs in het schepencollege geraakten ze er niet uit. “Het is altijd jammer dat onenigheden naar buiten komen, want dat straalt af op heel de ploeg”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Open Vld-schepen Marinower gaat in tegen coalitiepartners en blijft wel achter fietsstraat in Turnhoutsebaan staan: “Dit zijn geen verfpotmaatregelen”

LEES OOK: Vooruit en Open Vld in de clinch over verlaging subsidies vzw Gatam: “Marinower raakt een heel kwetsbare groep jongeren”

LEES OOK: Open Vld dreigt zich klem te rijden in heisa rond Schiltz: : welke scenario’s zijn nog mogelijk voor Antwerps stadsbestuur?

Het is niet toevallig dat schepenen met elkaar in de clinch gaan en dat Antwerps Open Vld-schepen Claude Marinower daarin een rol speelt. Op de achtergrond speelt de mogelijke schepenwissel begin volgend jaar, wanneer Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) als tweede liberale schepen lid wordt van het college.

Vooruit valt dan terug op twee schepenen, zoals afgesproken in het bestuursakkoord, maar dat zien de socialisten ineens minder zitten. N-VA en Vooruit hangen steeds meer het beeld op van Open Vld als een onbetrouwbare partner.

Het begon met de aankondiging van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om van de Turnhoutsebaan in Borgerhout een zone 30 en een fietsstraat te maken. Dit was beslist zonder overleg met het Antwerpse stadsbestuur. Volgens N-VA willen de liberalen hen zo een hak zetten in Antwerpen. Het dossier ligt nu op de collegetafel omdat dat een advies moet geven op de aangekondigde ingrepen.

N-VA en Vooruit wijzen het plan van de minister af en willen negatief adviseren. Marinower steunt zijn partijgenote en weigert een negatief advies goed te keuren. Het punt stond vrijdag op de agenda van het schepencollege, maar bij gebrek aan een consensus werd het twee weken uitgesteld. Of er dan wel eensgezindheid zal zijn, valt te betwijfelen.

“Als vervangend schepen van Mobiliteit (Koen Kennis herstelt van een fietsongeval, red.) kan ik niet naast het negatieve advies van de lokale politie kijken wat betreft de verkeersveiligheid op de Turnhoutsebaan”, zegt De Wever. “Ik verwijs bovendien naar het bestuursakkoord, dat een volledige heraanleg van deze gewestweg met een volwaardig fietspad vooropstelt.”

Scherpe aanval

Eerder in de week had één vraag van Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh aan schepen van Werk Marinower in de raadscommissie van dinsdag de interne spanningen helemaal doen bovendrijven. Toen ging het over budgetten om werkloze jongeren tewerk te stellen en de uitstroom van jongeren zonder diploma tegen te gaan. El Mzairh insinueerde dat de schepen zich niet hield aan de afspraken in het bestuursakkoord. Schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) was enkele dagen later scherp voor haar collega. “Marinower raakt een heel kwetsbare groep jongeren”, zei ze in haar raadscommissie.

“Als voorzitter van het college tracht ik in ieder dossier consensus te bereiken”, zegt De Wever. “Het is altijd jammer dat onenigheid naar buiten komt, want dat straalt af op heel de ploeg. Derhalve zal ik zoals steeds binnenskamers mijn best doen om moeilijke dossiers te ontmijnen.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio