Politierechter Paul Draulans in Turnhout kon niet anders dan de zaak tegen Ruben B. uit te stellen. B. was niet aanwezig wegens een hoogrisicocontact. 

Politierechter Paul Draulans in Turnhout kon niet anders dan de zaak tegen Ruben B. uit te stellen. B. was niet aanwezig wegens een hoogrisicocontact. © PATRICK DE ROO

Corona doet proces van doodrijder Tibau (18) vertragen: “Beklaagde moet zich laten testen”

Turnhout, Kasterlee, Lille -

De politierechter heeft de zaak tegen Ruben B. (22) uit Turnhout, de man die de dood van Tibau Verelst (18) uit Kasterlee op zijn geweten heeft, vrijdag noodgedwongen moeten uitstellen. Ruben B. kon zelf niet aanwezig zijn omdat hij na een hoogrisicocontact nog moest worden getest op het coronavirus. Omdat hij een enkelband heeft, was dat nog niet gebeurd. “Mijn cliënt wilde hier wel zijn, maar hij mag gewoonweg niet”, zei zijn raadsman, meester Andy Boermans.

Bart Van den Langenbergh

De familieleden en vrienden van de verongelukte Tibau Verelst moeten nog wat langer wachten op de behandeling van de rechtszaak tegen Ruben B. De twintiger moet voor de politierechtbank in Turnhout verschijnen omdat hij op 10 mei aan Poeyelheide in Lille met 2,1 promille alcohol in zijn bloed met zijn auto tegen een boom reed. De tol van het zwaar ongeval was loodzwaar. Inzittende Tibau Verelst uit Kasterlee overleed aan zijn verwondingen. Drie meisjes, van wie één minderjarig, liepen verwondingen op. B. was al eerder veroordeeld voor dronken rijden, maar ook voor diefstal met geweld en inbraken.

De zaak werd in september, vier maanden na de zware klap, al ingeleid, maar kon toen niet behandeld worden. Op de eerste zittingsdag stonden tientallen vrienden en familieleden van Tibau de beklaagde op te wachten aan de rechtbank. B. moest daarom onder politiebegeleiding naar binnen worden gebracht.

Bij de zware klap aan Poeyelheide in Lille kwam inzittende Tibau Verelst op 10 mei om het leven.

Bij de zware klap aan Poeyelheide in Lille kwam inzittende Tibau Verelst op 10 mei om het leven. © MPH

Elektronisch toezicht

Normaal gezien zou de politierechtbank het dossier vrijdag behandelen, maar de beklaagde, die onder elektronisch toezicht staat, kon zelf niet aanwezig zijn. “Mijn cliënt wil hier wel zijn, maar hij mag gewoonweg niet”, zei zijn raadsman, meester Andy Boermans. “Hij heeft op 23 november een hoogrisicocontact gehad en moet getest worden. Omdat hij onder elektronisch toezicht staat, kon er pas vrijdagnamiddag een afspraak worden ingepland. Als het aan hem had gelegen, was hij al lang getest geweest.”

LEES OOK. 21-jarige doodrijder van Tibau (18): video op sociale media toont hoe hij dronken rijdt

De familie van Tibau had deze week via Facebook ook een oproep gelanceerd aan zijn vrienden om vrijdag in groten getale aanwezig te zijn. Dat was uiteindelijk niet het geval, omdat het uitstel van de zaak door die coronaperikelen in de lucht hing. Van de ouders kwam enkel vader Steve Verelst zelf opdagen op de politierechtbank.

LEES OOK. Bestuurder die Tibau (18) doodreed onder politiebescherming naar rechtbank, zaak meteen uitgesteld: “Lafaard!”

Steve (grijze vest), de vader van de verongelukte Tibau Verelst, wacht aan de ingang van de politierechtbank in Turnhout.

Steve (grijze vest), de vader van de verongelukte Tibau Verelst, wacht aan de ingang van de politierechtbank in Turnhout. © PATRICK DE ROO

Kerstperiode

“Het uitstel van de zaak is heel ongelukkig, omdat de familie al maanden toeleeft naar dit proces. De familie heeft veel vragen die door de beklaagde kunnen opgehelderd worden”, vertelde meester Ward Borgmans namens de vader. “Maar we worden nu geconfronteerd met deze situatie en moeten daar niet lichtzinnig mee omgaan. De vader is wel vragende partij om de zaak nog voor Kerstmis te behandelen.”

Politierechter Paul Draulans begreep ook dat een uitstel voor de nabestaanden moeilijk is. Hij besliste om de zaak te verplaatsen naar woensdag 22 december, net voor de eindejaarsfeesten. Het vonnis zelf zal dan wel voor de loop van januari 2022 zijn.

LEES OOK. Ouders verongelukte Tibau (18) verbolgen dat bestuurder gevangenis heeft verlaten: “Alsof zijn dood niet belangrijk is”

Tibau Verelst.

Tibau Verelst. © RR

 

MEER OVER Rechtbank Turnhout

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio