Marleen Ryken en haar dochter staan klaar om de Sint te helpen. 

Marleen Ryken en haar dochter staan klaar om de Sint te helpen. © Joren De Weerdt

Snuisteren in Het Houten Huizeke: “Speelgoed dat generaties overleeft”

Tongerlo -

Als Sinterklaas warm en natuurlijk houten speelgoed aantreft op een verlanglijstje trekt hij daarvoor vaak naar Het Houten Huizeke in de Langstraat in Tongerlo (Westerlo). “Met het accent op duurzaamheid maken we al sinds de opening van onze winkel in 1990 het verschil”, weet uitbaatster Marleen Ryken. “Al zijn we door de jaren heen ook een stuk breder gegaan.”

Marc Peeters

Wie een speelgoedwinkel binnenstapt, wordt daar automatisch een beetje vrolijk van. In Het Houten Huizeke is dat niet anders. Rekken vol met leuke dingen waardoor je ook als volwassene weer zin krijgt om een spelletjesdoos, een puzzel of een miniatuurwielrennertje uit het rek te nemen. De sfeer is er familiaal. “Bij ons komen de klanten meestal niet binnen met een fotootje van een bepaald stuk speelgoed dat ze dan moeten hebben en niets anders dan dat”, zegt Marleen.

“We hebben hier veel klanten die binnenstappen met een open vraag. ‘Ik zoek iets voor een meisje van 6 en een jongen van 8 en ik wens samen zoveel te besteden. Wat kunnen jullie mij aanraden?” Nu we ondertussen zo’n dertig jaar open zijn, krijgen we ook vaker en vaker klanten met kinderen over de vloer die hier al kwamen toen ze zelf nog klein waren. Geregeld horen we dan dat heel wat hier gekochte stukken speelgoed de stap naar de volgende generatie al hebben gemaakt en dat ze nu naar iets extra op zoek zijn.”

Een klaspop is ook leuk in de slaapkamer.

Een klaspop is ook leuk in de slaapkamer. © Joren De Weerdt

Toen Het Houten Huizeke opende was houten speelgoed zeker niet overal te koop. “Op die manier hebben we ons onderscheiden. Door de jaren hebben ook de grotere ketens deze markt ontdekt en zijn we ook op andere dingen gaan focussen. Ik denk onder meer aan grote handpoppen. In heel wat kleuterklassen gebruikt de juf zo’n pop in de klas en kinderen willen er dan ook één voor thuis.”

Sinterklaas heeft ondertussen geleerd om met de computer te werken en online te bestellen. Ongeveer de helft van de omzet van de winkel komt uit de onlineverkoop. “Maar de fysieke winkel zal zeker blijven. Vooral de oudere generatie wil speelgoed voelen en keuren zodat ze zeker geen brol kopen. En eigenlijk geldt dit ook een beetje voor ons. We willen de kwaliteit kennen van een stuk voor we het gaan verkopen.

Dit jaar is onder meer Schleich populair op de verlanglijstjes. “Dat zijn kleine dierenfiguren. Ook de smartgames doen het goed. Dat zijn niet-elektronische spelletjes waarvoor enig ruimtelijk inzicht nodig is en die dus educatief zijn. Het zijn ook dingen waarmee je alleen kunt spelen. Ook puzzels zijn een blijver. Heeft dat nu wat te maken met de coronacrisis waardoor kinderen wat vaker alleen moeten spelen? Het zou kunnen.”

Dierenfiguren zijn populair op de Sinterklaaslijstjes.

Dierenfiguren zijn populair op de Sinterklaaslijstjes. © Joren De Weerdt

In Het Houten Huizeke is er momenteel aan keuze geen gebrek. “Maar de moeilijkheden die sommige leveranciers ondervinden om te leveren, beginnen ook wij te voelen. Bijbestellen was vroeger zelden een probleem, nu is dat niet meer evident. De coronacrisis, de blokkade van het Suezkanaal waarvan de naweeën nog altijd voelbaar zijn, de gestegen houtprijzen... Er zijn zoveel elementen die meespelen. Gelukkig hebben we de Sint nog niet moeten teleurstellen.”

www.hethoutenhuizeke.be 

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio