Peter Meyvis beschildert het marsepeinenfruit. “Het is prutswerk, maar wel heel plezant.” 

Peter Meyvis beschildert het marsepeinenfruit. “Het is prutswerk, maar wel heel plezant.” ©  Bert De Deken

Marsepeinkunstenaar, speculaasbakker en chocolatier in één: Peter Meyvis draait overuren voor Sinterklaas

Herentals -

Sinterklaas is een graag geziene gast bij Bie en Peter Meyvis (beide 56) van Florentines in Herentals. Dat zie je al voor je de winkel binnenwandelt. Aan de gevel hangen twee rijen gouden schoentjes die de Pieten de weg wijzen. Binnen liggen de jutten zakken al klaar om gevuld te worden vol lekkers: speculaas, chocolade, koekjes, petitfours,… Stuk voor stuk bijna te mooi om op te eten.

Bieke Lathouwers

Een giga Zwarte Piet jongleert met koekjes op de muur, over de lamp hangt een achtergelaten mijter. De hele winkel ademt Sinterklaas: de geur van versgebakken koekjes en gesmolten chocolade doet de klanten watertanden.

 

 ©  Bert De Deken

Achter de glazen deur staat misschien wel hét cadeau waar ieder kind van droomt: een grote kraan waar geen water maar chocolade uitstroomt. “Je kunt dat kopen hoor”, lacht Peter Meyvis terwijl hij nog druk in de weer is met het bijmaken van marsepeinen fruit. “Maar je kunt ze niet gewoon aansluiten op de leidingen.”

Hoe herken je ambachtelijk gemaakt holgoed? Aan de open bodem, in dit geval: een open schoenopening.  

Hoe herken je ambachtelijk gemaakt holgoed? Aan de open bodem, in dit geval: een open schoenopening.  ©  Bert De Deken

Peter toont de plastieken mal waarmee hij een stiletto maakt. Eerst de vorm vullen onder de kraan, de overschot er laten uitlopen en dan met een trilplaat de luchtbelletjes wegwerken. Met een spatel strijkt hij de randjes mooi glad en dan gaat de knappe vrouwenschoen de koeling in. “Over tien minuutjes is die uitgehard en kunnen we hem eruithalen”, belooft hij. Of industriële en ambachtelijke chocolade van elkaar te onderscheiden zijn? “Het verschil is groot qua smaak en versheid. Op het zicht zie je het vooral aan de ingekleurde figuren waarbij echte chocolatiers nooit buiten de lijntjes kleuren, wat bij de industriële mannetjes wel anders is. En bij ons is de bodem open.”

Verf en penselen

Intussen kijken we vol bewondering naar de tientallen marsepeinen peren en mandarijnen die liggen te wachten om in een fruitmandje geschikt te worden. Nu is het tijd om aan de bananen te beginnen. De marsepein zelf, heeft Peter al gekneed en staat in een reuzenblok op de tafel. Daarnaast: verfpotjes en penselen. “Het is prutswerk hè. Maar wel heel leuk. Ik vind het wel fijn om af en toe iets nieuws te verzinnen. Het fruit maken we al jaren, maar met de rest van de figuurtjes variëren wel geregeld.”

Zwarte Piet gaat met zijn tijd mee en trekt intussen eerder op een Roetpiet. “Daar ligt geen enkel kind van wakker, ik hoop dat volwassenen hen de Sinterklaas-traditie niet afnemen.” 

Zwarte Piet gaat met zijn tijd mee en trekt intussen eerder op een Roetpiet. “Daar ligt geen enkel kind van wakker, ik hoop dat volwassenen hen de Sinterklaas-traditie niet afnemen.” ©  Bert De Deken

Die creativiteit stoppen Peter en Bie niet alleen in hun marsepein. Ze werken voortdurend rond thema’s en proberen elk jaar weer met iets nieuws voor de dag te komen. In oktober is dat Halloween waarbij ze hun fantasie botvieren. Taarten met spinnen, koekjes met pompoenen en het onwaarschijnlijk schattig heksje gemaakt met chocolade zoenen en ijshoorntjes.

Halloween bij Florentines. 

Halloween bij Florentines. ©  RR

“De herfst is altijd super druk, met eerst Halloween, dan Sinterklaas en meteen erna Kerstmis. Op dit moment werken we zeven op zeven en dat tot ’s avonds heel laat. Na Nieuwjaar kunnen we weer even op adem komen”, hoopt Peter.

Zomerslaap

Chocolade is duidelijk een winterproduct, maar dat wil niet zeggen dat Florentines in zomerslaap gaat. “In de zomer zijn de koekjes vooral populair. Ik hoorde onlangs Bart De Wever zeggen dat de Beukelaer Antwerps is, maar die zitten wel in Herentals hè. Herentals is de koekjesstad bij uitstek, niet Antwerpen.”

In de zomer kan Peter zich in zijn creaties ook uitleven als wielerfan. “Als fan van Wout van Aert, had ik de gele trui al klaarliggen, maar ’t zal voor volgend jaar zijn”, lacht hij. Strak plan, dan hopen we nu dat de Sint niet stilletjes ons huisje voorbijrijdt en komen we in de zomer zelf nog eens langs voor een Wout van Aert-fantruitje.

Bie toont trots een van de blinkende chocolade Sinterklazen. 

Bie toont trots een van de blinkende chocolade Sinterklazen. ©  Bert De Deken

 

 ©  Bert De Deken

 

 ©  Bert De Deken

 

 ©  Bert De Deken

De eerste schoenen van hun kinderen hebben Bie en Peter goud geschilderd en wijzen de Sint en zijn Zwarte Pieten nu de weg naar Florentines.  

De eerste schoenen van hun kinderen hebben Bie en Peter goud geschilderd en wijzen de Sint en zijn Zwarte Pieten nu de weg naar Florentines.  © Bert De Deken 

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio