© rr

Hondje dat na overstromingen in Luik in Kempen werd opgevangen dolgelukkig na hereniging met baasje

Lille, Chênée -

Een hondje dat slachtoffer werd van de overstromingen in Chênée afgelopen zomer, werd donderdag na ruim drie maanden ‘vakantie’ in de Antwerpse Kempen herenigd met zijn baasje. Eerst was er een kleine aarzeling, maar daarna herkende Nala haar baasje en begon ze direct te springen en te kwispelstaarten.

Kristin Matthyssen
De vreselijke toestanden in Chênée na de overstromingen. 

De vreselijke toestanden in Chênée na de overstromingen. ©  Virginie Nguyen Hoang/Belga

Chênée, een deelgemeente van de stad Luik, werd half juli zwaar getroffen door de overstromingen. Bij Chênée stroomt de rivier de Vesder in de Ourthe. Het is de Vesder die voor de zware overstroming in de deelgemeente zorgde. Er stonden zelfs drie huizen in brand die niet geblust konden worden omdat de brandweer niet ter plaatse kon komen.

Nala en Elsa in Lille. 

Nala en Elsa in Lille. ©  rr

In de facebookgroep Hulp voor slachtoffers overstromingen Wallonië vanuit Vlaanderen verscheen een oproep om twee kleine hondjes op te vangen. Het huis van hun bazinnetje was helemaal overstroomd. De vrouw woonde er samen met haar zoon, die een zware beperking heeft. Het gelijkvloers was helemaal onder water gekomen. Na de overstromingen leefden ze tijdelijk op de eerste verdieping, maar dat was niet langer houdbaar.

Ria brengt Nala met de trein terug naar Luik. 

Ria brengt Nala met de trein terug naar Luik. ©  rr

Ria Matthyssen uit Lille las de oproep. Zij heeft thuis al vier honden en was al met de PVDA ter plekke gaan helpen. Ze was er onder de indruk geraakt van de rampzalige toestand. Ze ging de hondjes Nala en Elsa, twee kruisingen, op 12 augustus ophalen. De hondjes maakten de voorbije drie maanden heel veel lange wandelingen in de Kempen, zoals op de heide. Met hun bazinnetje werd afgesproken dat ze zouden terugkeren zodra ze een oplossing gevonden had. Af en toe was er telefonisch en per mail contact. “Het was goed om mijn Frans op te frissen”, zegt Ria.

Het bazinnetje heeft nu na drie maanden zoeken een huurhuisje gevonden waar ze voorlopig kan wonen. Donderdag was het moment aangebroken dat Nala terugkeerde. Elsa heeft het hart gestolen van Ria en haar gezin. Er werd overeengekomen dat de Waalse Elsa voor altijd in Lille blijft wonen, ookal omdat ze door haar jonge leeftijd nog erg onstuimig is. De eigenares had op de filmpjes uit de Kempen ook gezien hoe goed Elsa het er wel had, en vermits ze zelf nu niet meer over een tuintje beschikte, zou dat voor Elsa moeilijk worden.

Nala in Lille. 

Nala in Lille. ©  rr

“Die vrouw vond het wel erg, maar ze zag ook in dat dit het beste is voor Elsa. Je zag dat ze heel goed voor die hondjes zorgde, want toen ze in augustus bij ons aankwamen was Nala mooi getrimd. Ondertussen is haar vachtje wel wat langer geworden”, zegt Ria.

Donderdag was het moment van de terugkeer aangebroken. “Ik bracht Nala met de trein van Herentals naar het station in Luik. Eerst leek Nala het allemaal niet goed te snappen, maar vanaf ze haar baasje ineens herkende sprong ze tegen haar op en kwispelde onophoudelijk. Elsa loopt er vandaag wat verloren bij en lijkt Nala toch te missen, maar ze heeft hier nog vier andere hondenvriendjes en een grote tuin. Ze heeft zoveel energie dat het zonder tuin in een klein huisje niet zou lukken in Chênée. Nala daarentegen is meer een rustig gezelschapshondje.”

Elsa blijft in Lille wonen. 

Elsa blijft in Lille wonen. ©  rr

Het zal nog lang duren vooraleer het baasje weer naar haar eigen huis kan. “Als ik het goed begrepen heb, is er nu een schatting gemaakt wat de renovatie van het pand zou kosten. Maar op 30 november komt er nu nog een expert van de verzekering om te zien of het nog wel de moeite is om al die kosten aan dat huis te doen. Hij moet zien of de fundering nog wel stabiel genoeg is en of het huis al niet vol schimmel en zwammen zit. Het is heel erg dat dit alles zo lang moet duren voor die mensen. Als je ziet dat zij meer dan drie maanden heeft moeten zoeken, gewoon al om een huurhuisje te vinden. We moeten die zwaar getroffen mensen in Wallonië blijven helpen en steunen, zeker nu de winter in aantocht is.”

Chênée na de zondvloed. 

Chênée na de zondvloed. ©  BELGA

Chênée  na de zondvloed. 

Chênée na de zondvloed. ©  AP

Chênée  na de zondvloed. 

Chênée na de zondvloed. ©  AP

Chênée  na de zondvloed. 

Chênée na de zondvloed. ©  AP

Nala is weer thuis sinds donderdag bij haar baasje. 

Nala is weer thuis sinds donderdag bij haar baasje. ©  rr

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio