Reccino Van Lommel in de Stoktsestraat. 

Reccino Van Lommel in de Stoktsestraat. ©  Bert De Deken

Stoktsestraat wil niet dat verlichting verdwijnt

Turnhout -

Niet alle verlichtingspalen in de Stoktsestraat in Turnhout worden vervangen door nieuwe ledverlichting. Gemeenteraadslid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) weet zelfs dat een deel van de straat na de uitvoering van het masterplan Openbare Verlichting in het donker wordt gehuld. Hij vreest voor de veiligheid in de buurt.

Guy Van Nieuwenhuysen

De gemeenteraad keurde een jaar geleden het masterplan Openbare Verlichting goed. Dat voorziet in de vervanging van de helft van de openbare verlichtingspalen tegen 2030. Fluvius plaatst dimbare ledverlichting die is aangepast aan de omgeving.

Niet overal worden bestaande verlichtingspalen vervangen. “Op sommige plaatsen, waar maar weinig woningen staan, verdwijnt de verlichting en creëren we een donkertegebied”, zei schepen Marc Boogers een jaar geleden.

Een deel van de Stoktsestraat zou zo’n donkertegebied worden. Er staan wel woningen, maar aan de overkant van de straat is een natuurgebied. Enkele bewoners spraken gemeenteraadslid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) hierover aan. “Er zouden drie verlichtingspalen verdwijnen. Dat is onverstandig. De straat is de toegang naar de kajakclub, maar dat is niet de enige reden. De veiligheid komt er in het gedrang. Twee jaar geleden vond er nog een moordonderzoek plaats, de politie registreerde er al enkele zelfmoorden, de straat is populair bij sluikstorters én bij drugskoeriers die er hun bestellingen in het bos achterlaten voor hun klanten.”

Goedgekeurd plan

“Ik heb respect voor de natuur en de vogels die er leven”, vervolgt Reccino Van Lommel. “Maar we zouden het licht er kunnen dimmen. Of beter nog, de verlichting uitrusten met een bewegingssensor. Dan voelen de bewoners zich er wel veilig.”

Schepen Marc Boogers (Groen) wil bekijken wat er mogelijk is. “We gaan nog eens met een fijne kam door het plan. Het is wel een plan dat de hele gemeenteraad vorig jaar heeft goedgekeurd.”

Reccino Van Lommel beseft dat de stad, wanneer ze ingaat op de vraag van de Stoktsestraat, de deur openzet voor andere aanvragers. “Maar een masterplan mag enige flexibiliteit niet in de weg staan. Sommige argumenten kenden we niet op het moment dat het plan is opgesteld.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio