OVERZICHT. Dit heeft het Overlegcomité beslist: nachtleven op slot, sluitingsuur voor horeca en nachtwinkels, binnenevenementen enkel zittend

Vanaf zaterdag gaat het nachtleven minstens drie weken op slot en krijgt de horeca opnieuw een sluitingsuur opgelegd. Dat is vrijdag beslist op het Overlegcomité. Een persconferentie over de strengere maatregelen is om 13 uur van start gegaan. “Activiteiten blijven mogelijk, behalve daar waar afstand houden onmogelijk is”, is de teneur van de beslissingen. Een overzicht van de beslissingen:

“Het Overlegcomité is vervroegd samengekomen”, zei premier De Croo vrijdag tijdens de persconferentie. “Opnieuw is gebleken hoe het tijdens de pandemie steeds rijden en omzien is. We hadden met experten een andere inschatting gemaakt en we zijn verschalkt door het veel besmettelijkere deltavirus. We hebben nu een situatie die veel pessimistischer is.”

De premier benadrukte dat, ondanks een goed werkende vaccinatie, de druk op de ziekenhuizen fors toeneemt. “We zien veel activiteiten stilvallen, niet omwille van maatregelen van de overheid maar door het uitvallen van mensen. Die situatie is niet houdbaar, we moeten ingrijpen.” Dat doet het Overlegcomité met de volgende maatregelen, die ingaan vanaf morgen/zaterdag, behalve de regels voor evenementen:

• HORECA en UITGAANSLEVEN

De horeca krijgt opnieuw een sluitingsuur opgelegd. Vanaf zaterdag moeten cafés en restaurants de deuren sluiten om 23 uur. Daarnaast werd beslist dat je op café en op restaurant nog met maximum zes personen aan één tafel mag zitten. Een huishouden dat meer dan zes personen telt, mag wel aan dezelfde tafel zitten. Ook op café zullen we dus weer verplicht aan een tafeltje moeten plaatsnemen.

Ook nachtwinkels moeten om 23 uur al de deuren sluiten.

Het nachtleven gaat op slot. Concreet moeten discotheken en dancings drie weken lang sluiten. Wie moet sluiten, zal steun krijgen van de overheid. “We gaan niemand in de steek laten”, aldus de eerste minister.

 

• PRIVÉ

Een zaal afhuren voor een verjaardagsfeest? Dat mag de komende drie weken niet meer. Huwelijken en koffietafels mogen wel blijven doorgaan, rekening houdend met de huidige maatregelen daaromtrent (Covid Safe Ticket vereist vanaf 50 personen binnen, 100 personen buiten).

Datzelfde verjaardagsfeest dan maar thuis organiseren? Mag wel. Het Overlegcomité wil niet ingrijpen in het privéleven van de mensen, er is dus geen herintroductie van bubbels of knuffelcontacten. “Dat zou echt niet uit te leggen zijn, nu iedereen gevaccineerd is”, luidde het eerder op verschillende kabinetten.

 

• EVENEMENTEN

Staande concerten binnen zullen allicht ook verboden worden voor de komende tijd en dat vanaf maandag. Evenementen waar de aanwezigen kunnen zitten, zoals muziekconcerten, bioscopen en theaters, zouden wel mogelijk blijven.

Evenementen in open lucht, zoals kerstmarkten lijken voorlopig niet op een algemeen verbod te stuiten. Daar gelden wel de regels van de 1,5 meter afstand houden tussen gezelschappen. Als de social distancing niet gegarandeerd kan worden, moet het evenement sluiten.

LEES OOK. KAART. Gaat de kerstmarkt of -happening in jouw gemeente nog wel door?

 

• RECREATIE

Sportwedstrijden die binnen doorgaan, mogen geen publiek meer toelaten. Buiten zijn fans nog wel steeds toegelaten. Met andere woorden: de Antwerp Giants zullen in een lege Lotto Arena moeten basketten, terwijl Antwerp in de Jupiler Pro League nog wel in een volle Bosuil zal kunnen voetballen. Ook voor trainingen geldt dezelfde regel. Voor de sporters zelf zijn er geen beperkingen ingevoerd.

Ook fitnesscentra worden niet opnieuw gesloten. Daar geldt nog wel de CST-plicht.

 

• WINKELEN

Voorafgaand aan het Overlegcomité was er sprake van de herintroductie van het alleen winkelen, maar dat voorstel werd niet in een maatregel omgezet. Er komt dus voorlopig geen beperking op het aantal mensen dat samen mag gaan winkelen.

 

• TELEWERKEN

Aan de huidige regeling rond telewerken verandert niets: het is nog steeds verplicht om vier dagen thuis te werken - en dus geen volledige week, zoals hier en daar werd geopperd - tenzij dat door de aard van het werk niet kan. Deze regels gelden al zeker tot 19 december.

 

• MONDMASKERPLICHT

De mondmaskerplicht vanaf 10 jaar, die op het vorige Overlegcomité werd genomen, blijft overeind. “Een belangrijk wapen tegen de verspreiding van het virus”, zei premier De Croo op de persconferentie.

 

• ONDERWIJS

Nu steeds meer scholen zich genoodzaakt zien de deuren te sluiten, rijst de vraag of collectief afstandsonderwijs opnieuw nodig is. Het onderwijs zelf ziet een collectieve sluiting liever niet gebeuren en verkiest een lokale aanpak. Het Overlegcomité heeft daar vrijdag niet over beslist maar legt de bal bij de ministers van Onderwijs. Die moeten tegen maandag met extra maatregelen komen. Daarop zitten de vakbonden en onderwijskoepels vrijdag om 15 uur samen om mogelijk extra maatregelen in het onderwijs te bespreken.

Volgens De Croo gaat het dan om maatregelen om klasgroepen beter te scheiden, hoogrisicocontacten doortastender op te sporen en nog meer in te zetten op ventilatie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukte dat “sterk ingrijpen” nodig is “als we willen vermijden dat de scholen echt crashen”. Ook de buitenschoolse activiteiten komen in het vizier. “De ministers van Jeugd moeten bekijken hoe we de kruispunten van besmetting kunnen stilleggen, en die situeren zich in allerlei jeugdactiviteiten binnen. De vraag is of die kunnen blijven doorgaan. Als we willen dat de scholen open blijven, zullen we elders heel moeilijke maatregelen moeten nemen.”

 

Alle maatregelen gaan in vanaf zaterdag. De maatregelen met betrekking tot evenementen georganiseerd door professionals, gaan in vanaf maandag. Op 15 december komt er een nieuw Overlegcomité om de situatie opnieuw te evalueren.

(evdg)