De Stadsschouwburg kleurt oranje. 

De Stadsschouwburg kleurt oranje. © Stad Mechelen

Stadsschouwburg kleurt oranje als symbool tegen geweld op vrouwen

Mechelen -

Nog tot en met vrijdag 10 december wordt de Stadsschouwburg in Mechelen in het oranje verlicht. De stad wil met de actie aandacht vragen voor het toenemende geweld op vrouwen. Tijdens een lezing over het thema overhandigde serviceclub Soroptimist ook een cheque van 2.000 euro aan het Family Justice Center.

Stijn Van de Sande

Naar aanleiding van de ‘Internationale dag tegen geweld op vrouwen’ afgelopen donderdag, werd de Stadsschouwburg in Mechelen in het oranje verlicht. Via de actie ‘Orange The World’ wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het toenemende geweld op vrouwen. Nog tot en met vrijdag 10 december zal de Mechelse Schouwburg, net als heel wat andere gebouwen in binnen- en buitenland, oranje kleuren.

“Die aandacht is nodig, want het afgelopen jaar werden 700 dossiers opgestart rond intrafamiliaal geweld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar”, aldus schepen van Preventie Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “De coronacrisis speelt een rol in dat verhaal. Gelukkig is er een goede samenwerking tussen verschillende partners zoals de politie, het parket, het CAW en het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.”

Preventieve aanpak

Er werd ook een lezing georganiseerd. Daarbij werd gefocust op de rol van kinderen in dossiers van intrafamiliaal geweld. “We mogen de impact van een gewelddadige omgeving niet onderschatten”, aldus Labsir. “We moeten bekijken waar we het aanbod voor getroffen kinderen nog kunnen versterken en laagdrempeliger maken. Want slachtoffers worden later vaak zelf daders. Door er preventief op te werken, kunnen we dat voorkomen.”

Op de lezing schonk de Mechelse afdeling van serviceclub Soroptimist een cheque van 2.000 euro aan het Family Justice Center, dat gezinnen helpt en begeleidt bij intrafamiliaal geweld. Soroptimist zet zich met haar acties al verschillende jaren in voor de rechten van vrouwen en kinderen wereldwijd. “En we roepen het beleid op om ook hun inzet onverminderd voort te blijven zetten. Alleen zo kunnen we geweld tegen vrouwen en kinderen een halt toe roepen”, klinkt het.(svds)

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio